Kääpiövirtahepo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kääpiövirtahepo
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Virtahevot Hippopotamidae
Suku: Hexaprotodon
Laji: liberiensis
Kaksiosainen nimi

Hexaprotodon liberiensis
(Morton, 1849)

Synonyymit
  • Choeropsis liberiensis
Kääpiövirtahevon levinneisyys
Kääpiövirtahevon levinneisyys
Alalajit[2]
  • H. l. liberiensis
  • H. l. heslopi
Katso myös

  Kääpiövirtahepo Wikispeciesissä
  Kääpiövirtahepo Commonsissa

Kääpiövirtahepo (Hexaprotodon liberiensis,[2] joskus Choeropsis liberiensis) on toinen virtahepojen heimon elossa olevista lajeista. Se on vaarantunut, koska sen asuttamia metsiä hakataan kaiken aikaa. Myös sen lihasta kiinnostuneet metsästäjät ovat sille uhka.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kääpiövirtahepo on samannäköinen kuin sukulaisensa virtahepo, mutta on sitä huomattavasti pienempi. Ruumiin pituus on vain 1,7–1,9 metriä ja hännän pituus 15–21 cm. Korkeus on noin 75 cm ja paino 180–250 kg eli korkeus on puolet virtahevon korkeudesta ja paino alle kymmenesosa virtahevon painosta. Keskimääräinen elinikä on vankeudessa 35 vuotta. Kääpiövirtahevon iho on musta tai ruskea, niiden iho kuivuu nopeasti, minkä takia ne viettävät paljon aikaa vedessä.

Kääpiövirtahepoa tavataan vain alankojen sademetsissä osassa Länsi-Afrikkaa. Lajin levinneisyysalueeseen kuuluvat Sierra Leone, Norsunluurannikko, Guinea ja Liberia. Kannan pääosa asustaa nykyään Liberiassa. Luonnossa elää luultavasti noin 3 000 yksilöä. Kääpiövirtahevon alalaji Hexaprotodon liberiensis heslopi eli Nigeriassa vielä 1900-luvulla, mutta alalajia ei päästy koskaan tutkimaan.

Elinympäristö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kääpiövirtahevon elinympäristöä ovat virrat, joet, järvet ja suot.

Kääpiövirtahevon ravintoa ovat vesikasvit, ruohot, nuoret versot ja lehdet. Kääpiövirtahepo laiduntaa virtahevon tavoin hämärän tullessa. Eläin käyttää kuusi tuntia vuorokaudesta laiduntamiseen.

  1. Lewison, R. & Oliver, W. (IUCN SSC Hippo Specialist Subgroup): Choeropsis liberiensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 30.7.2014. (englanniksi)
  2. a b Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Hexaprotodon liberiensis Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 4.3.2012. (englanniksi)
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.