Jyväskylän kansainvälinen ekologian talvikoulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jyväskylän kansainvälinen ekologian talvikoulu (engl. Jyväskylä Winter School of Ecology) on Jyväskylän yliopiston organisoima, etupäässä bio- ja ympäristötieteiden opiskelijoille tarkoitettu intensiivijakso. Se pidetään vuosittain helmikuussa Jyväskylän yliopiston Konnevedellä sijaitsevalla tutkimusasemalla. Talvikoulun opintotarjontaan sisältyy kursseja talviekologiasta ja talvisesta limnologiasta sekä niihin liittyvistä aiheista. Sen lisäksi järjestetään erityinen työpaja vuosittain vaihtuvasta aiheesta.

Ekologian talvikoulu järjestetään Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan sekä bio- ja ympäristötieteiden laitoksen yhteistyönä. Apuna järjestelyissä on myös monia ekologian ja limnologian alojen johtavia asiantuntijoita Suomessa.[1] Kursseille osallistuu vuosittain sekä kotimaisia että kansainvälisiä opiskelijoita. Talvikoulun tavoitteena on lisätä kansainvälisyyttä, ja auttaa opiskelijoita ja uraansa aloittavia nuoria tutkijoita saamaan uusia kontakteja.

Opinnot ja ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ekologian talvikoulu on tarkoitettu maisteriopiskelijoille, tohtorikoulutettaville sekä täydennyskoulutuksena tohtorin tutkinnon suorittaneille henkilöille. Talvikoulun pääasiallinen kohderyhmä ovat ekologian, akvaattisen ekologian, limnologian, evoluutiobiologian, hydrobiologian tai ympäristötieteen opiskelijat kotimaasta ja ulkomailta.[2] Kurssit järjestetään vuosittain helmikuussa. Hakuaika talvikoulun opintoihin on aina edellisvuoden lokakuusta joulukuun loppuun ja opiskelijavalinnat tehdään tammikuun aikana.

Talvikoulussa järjestetään vuosittain kaksi kurssia ja työpajatoimintaa. Kurssien koordinaattorina on toiminut muun muassa Konneveden tutkimusaseman johtaja, professori Hannu Ylönen.[3] Kursseilla opiskelijoilla on mahdollisuus tehdä kokeellista työtä ja tutustua erilaisiin akvaattisiin eliöihin (mm. kalat) sekä maaperän kasveihin ja maaeläimiin. Vuosittain talvikoulun ohjelmaan kuuluu boreaalisen talviekologian kurssi. Talviekologian kurssilla opiskelijat voivat tutkia, miten eri eläin- ja kasvilajit sopeutuvat talveen.[4] Kurssin keskeinen osa ovat erilaiset kenttätutkimukset. Talviekologian ohella pidetään muita kursseja vaihtelevista teemoista (esimerkiksi talvinen limnologia, eläinten ja kasvien tutkimus, riistaekologia sekä muut ekologiaan tai limnologiaan liittyvät aiheet).

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyväskylän kansainvälinen ekologian talvikoulu perustettiin tutkimukselliset näkökohdat huomioiden. Kasvukausi Suomessa on lyhyt, ja siksi kasvien ja eläinten selviytyminen talven yli on tärkeä tutkimusaihe biotieteissä, ekologian, fysiologian ja varsinkin maaeliöiden ja akvaattisten eliöiden ekosysteemien biologian tutkimuksessa.[5] Suomessa on pitkä perinne talviekologian tutkimuksessa.[5]

Ekologian kansainvälinen talvikoulu järjestettiin ensimmäisen kerran helmikuussa 2008.[5] Tuolloin järjestelyistä vastasivat yhteistyössä Jyväskylän ja Helsingin yliopisto. Talvikoulun ohjelmaan kuului kolme kurssia, joiden teemat olivat: boreaalinen talviekologia, riistaekologia sekä talvinen limnologia.[6] Kaksi ensinmainittua järjestettiin Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalla ja kolmas pidettiin Helsingin yliopiston Lammilla sijaitsevalla tutkimusasemalla.[6]

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta ja bio- ja ympäristötieteiden laitos järjestivät talvikoulun seitsemännen kerran helmikuussa 2014.[4] Hakijoita vuonna 2014 oli kaikkiaan 66, joista 28 osallistui talvikouluun. Osallistujia oli kuudesta eri maasta ja he edustivat yhteensä 14:ää eri kansallisuutta. VII talvikoulun työpaja käsitteli eläinten parittelun evoluutiota (engl. Evolution of Mating Systems), ja työpajaan osallistui 55 tutkijaa kymmenestä eri maasta.[4] Vuonna 2015 talvikoulussa oli opiskelijoita 29 ja kursseilla opetti yhteensä yhdeksän luennoitsijaa.[7]

Ekologian talvikoulu järjestettiin helmikuussa 2017 jo kymmenettä kertaa. Perinteisen talviekologian kurssin lisäksi ohjelmaan kuului kurssi riistaekologiaa käsitellyt kurssi.[1] Talvikoulun päätteeksi pidettiin ihmisen ja villieläinten rinnakkaiseloa käsitellyt työpaja.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c The Jyväskylä Winter School of Ecology Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta. Viitattu 28.3.2017. (englanniksi)
  2. Who and how can apply for Winter School? Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, JY. Viitattu. 28.3.2017. (englanniksi)
  3. Report on the 9th Jyväskylä Winter School of Ecology 15th – 26th February 2016, s. 9. (PDF). 2016. Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, JY. Viitattu. 28.3.2017. (englanniksi)
  4. a b c Vuosikatsaus 2014, s. 15. (PDF). Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, JY. Viitattu 28.3.2017.
  5. a b c History of the Jyväskylä Winter School of Ecology Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, JY. Viitattu 28.3.2017. (englanniksi)
  6. a b REPORT ON THE 1ST JYVÄSKYLÄ WINTER SCHOOL OF ECOLOGY, s.1. (PDF). Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, JY. Viitattu 28.3.2017. (englanniksi)
  7. Vuosikatsaus 2015, s. 46. (PDF). Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, JY. Viitattu 28.3.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]