Jyri Sariola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jyri Sariola (s. 5. tammikuuta 1981) on suomalainen musiikkituottaja ja rumpali. Hän on tuottanut musiikkia monille artisteille, joita ovat muun muassa Rajaton, Club for Five, Don Alder (CAN), Nopsajalka, Petteri Sariola, Eeppi Ursin ja Dallapé.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuottajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sariola on tehnyt Mimix-studiolla toistasataa levyä tuottajana, äänittäjänä, miksaajana tai masteroijana vuodesta 2006. Työn kohteena olleisiin artisteihin kuuluvat mm. Leningrad Cowboys, Samuli Edelmann, Antti Tuisku, Mikko Leppilampi, My First Band, Pepe Willberg, Tomas Höglund, Sakari Kukko & Piirpauke, Kim Curly Band, Espoo Big Band ja Pohjannaula[1]. Jyri Sariola on tehnyt studiotöitä ulkomaisille artisteille kuten Seth Horan (USA), The Truth (FRA/USA), French For Cartridge (LUX/FIN) ja Agnia (LAT) sekä hän on tehnyt yhteistyötä U2:ta ja Björkiä tuottaneen Howie B:n kanssa omassa sooloprojektissaan National Park Poetry.

Muusikkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sariola on säveltänyt ja sanoittanut kappaleita artisteille Mikko Leppilampi, Koop Arponen (feat Anna Puu), TNG, Petteri Sariola, Paukkumaissi, Saaga Ensemble, Ville Parkkonen, Club For Five ja Jere Ijäs[1]. Hän on tehnyt musiikkia myös lyhytelokuviin sekä useisiin mainoksiin Music Makersin aikana vuosina 2004–2006.

Sariola on soittanut yhtyeissä Soul Captain Band, Pelle Miljoona ja Ylivoima, Nopsajalka, Saaga Ensemble, The Northern Governors sekä lastenmusiikkiyhtyeissä Nukkearkku ja Paukkumaissi[2], joista jälkimmäinen palkittiin Emmalla vuoden lastenlevystä 2006 ja jonka seuraava levy oli samassa kategoriassa ehdokkaana.[3] Sariola on soittanut sessiomuusikkona sekä levyillä että keikoilla. Radiohiteistä mm. Elokuun "Saatilla" sekä Nopsajalan "Lupaan olla" kuuluvat niihin, joihin Sariola on antanut rumputaitonsa. Sariola on esiintynyt ulkomailla mm. Kiinassa, Ruotsissa, Venäjällä, Marokossa, Sveitsissä ja Liettuassa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sariolan isä on sellonsoiton tohtori Raimo Sariola ja äiti Sibelius-Akatemian lehtori ja muusikko Eeva-Leena Pokela. Jyri Sariolan veli Petteri Sariola on kitaristi, sekä hänen isosiskonsa Soila Sariola laulaa Rajaton-yhtyeessä. Jyrin vaimo Maija Sariola laulaa Club For Five -a cappella -yhtyeessä. Jyrin isoisä on Martti Pokela ja isoäiti Marjatta Pokela, jonka Nukkearkku-musikkikuunnelman Sariola kirjoitti loppuun äitinsä Eeva-Leena Pokelan kanssa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jyri Sariola jyrisariola.com. Viitattu 1.5.2018.
  2. Kiven juurilla www.kivenjuurilla.fi. Viitattu 1.5.2018.
  3. Vuoden lastenlevy | YLE Pop | yle.fi | Arkistoitu vintti.yle.fi. Viitattu 10.2.2019.
  4. Satuaarre heräsi henkiin Kantri. Viitattu 30.7.2019.