Jungheinrich

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jungheinrich
Yritysmuoto Osakeyhtiö
ISIN DE0006219934
Perustettu 1953
Toimitusjohtaja Hans-Georg Frey
Kotipaikka Hampuri
Toimiala Koneenrakennus, Sisälogistiikka
Tuotteet trukit, automaattitrukit, vihivaunut, hyllystöhissit, varastoautomaatit, varastonhallintaohjelmistot
Liikevaihto 2,754 miljardia euroa (2015)[1]
Henkilöstö 13 962 (joulukuu 2015)[1]
Kotisivu www.jungheinrich.fi

Jungheinrich on saksalainen pörssinoteerattu perheyhtiö. Konserni valmistaa ja toimittaa trukkeja, muita materiaalinkäsittelylaitteita sekä sisälogistiikan ohjelmistoja. Hampurissa pääkonttoriansa pitävä konserni on alansa maailman kolmanneksi suurin ja Euroopan toiseksi suurin.[2] Suomessa Jungheinrich tunnetaan myös lempinimellä Junkku.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Friedrich Jungheinrich perusti H. Jungheinrich & Co. Maschinenfabrik –nimisen yrityksen Hampuriin 7. elokuuta 1953. Yhtiön alkuaikoina sen sähkökäyttöisiä materiaalinkäsittelytuotteita markkinointiin ja myytiin tuotenimellä Ameise, joka suomeksi tarkoittaa muurahaista. Tuotenimellä haluttiin assosioida koneiden kantokyky muurahaisen suhteellisen suureen kantokykyyn.

Friedrich Jungheinrich keksi vuonna 1956 työntömastotrukin. Työntömastotekniikallaan se mahdollisti kapeampien työkäytävien käytön ja väittää tehostaneensa siten tilankäyttöä jopa 30 prosenttia. Tuotetta myytiin nimellä Ameise Retrak.[3]

Ensimmäinen ulkomaantoimipiste perustettiin vuonna 1956 Itävaltaan. Vuonna 1958 perustettiin konsernin pääkonttori ja tehdas Hampurin Wandsbekkiin. 1966 konserni hankki tontin Norderstedtista, ja tuotanto siirrettiin sinne vaiheittain vuoteen 1984 saakka. Konsernin perustaja Friedrich Jungheinrich kuoli 28. tammikuuta 1968.

Vuonna 1994 Jungheinrich osti Steinbockin ja Bossin[4] Tuotantolaitokset Ranskassa, Britanniassa ja Espanjassa suljettiin ja tuotanto siirrettiin Saksaan. Vuonna 2002 luovuttiin tuotemerkkien MICin, Steinbockin ja Bossin käytöstä ja jäljelle jäi vain tuotemerkki Jungheinrich. Jungheinrichin Suomen liiketoimintayhtiö Jungheinrich Lift Truck Oy perustettiin vuonna 2004. Vuonna 2005 konserni esitteli ensimmäisenä maailmassa kääntyvällä ohjaamolla varustetun sähkövastapainotrukin.[5]

Konserni avasi vuonna 2006 tehtaan Kiinan Qingpussa. Siellä valmistus aloitettiin Kiinan ja Aasian markkinoita varten. Vuonna 2006 konserni keskitti myös käytettyjen trukkiensa kunnostuksen Saksan Dresdeniin.[6]

Jungheinrich avasi 2009 lavansiirtovaunujen tuotantolaitoksen Saksi-Anhaltin Landsbergiin.[7] ja vuonna 2013 kapeakäytävätrukkitehtaan Degernpointiin.[8].

Laajentaakseen tuotavalikoimaansa sisälogistiikan alueella Jungheinrich osti itävaltalaisen varastonhallintatietojärjestelmiä toimittavan ISA GmbH:n vuonna 2009 ja hyllystöhissejä valmistavan MIAS konsernin vuonna 2015.[3]

Siirtyminen pörssiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1990 Jungheinrichin saksalaiset yhtiöt sulautettiin yhdeksi osakeyhtiöksi, jonka osinkoon oikeuttavilla osakkeilla alettiin käydä kauppaa 30. elokuuta 1990. Osakkeet, joilla on äänioikeus, ovat edelleen konsernin perustajan Friedrich Jungheinrichin tyttärien omistuksessa. Yhtiön osinkoon oikeuttavilla osakkeilla käydään kauppaa Frankfurtin ja Hampurin pörsseissä.

Tuotteet ja palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotevalikoima jakautuu kahteen pääosaan: trukit ja muut sisälogistiikan ratkaisut. Tuotteet tunnetaan käyttäjien keskuudessa luotettavuudesta ja pitkästä käyttöiästä.

Työntömastotrukki ETV214

Trukkivalikoimaan kuuluvat:

Sisälogistiikan ratkaisuihin kuuluvat:

Palveluvalikoimaan kuuluvat sisälogistiikan konsultointi, materiaalivirta-analyysit, henkilönostintarkastukset, kuormalavahyllytarkastukset, trukinkuljettajakoulutukset, trukkien vuokraus ja rahoitus, trukkien huolto, korjaus ja kunnossapito ja käytettyjen trukkien kunnostus ja myynti.

Toimipaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jungheinrichilla on maailmanlaajuiseti 32 myynti- ja huoltoyhtiötä ympäri maailmaa. Sen lisäksi Jungheinrich palvelee asiakkaitaan jälleenmyyjäverkoston avulla ja siten konserni on aktiivinen yli sadassa maassa.

Toimipaikat Saksassa:

  • Hampuri, Konsernihallinto
  • Norderstedt, Tehdas
  • Lüneburg, Erikoistrukkitehdas
  • Moosburg an der Isar, Vastapainotrukkitehdas
  • Degernpoint, Kapeakäytävätrukkitehdas
  • Dresden, Käytettyjen trukkien kunnostustehdas
  • Kaltenkirchen, Varaosien keskusvarasto
  • Landsberg, Lavansiirtovaunutehdas

Toimipaikat Suomessa:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jungheinrich.