Jumanji: The Next Level

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jumanji: The Next Level
Ohjaaja Jake Kasdan
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Henry Jackman
Kuvaaja Gyula Pados
Leikkaaja Steve Edwards
Pukusuunnittelija Louise Mingenbach
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
 • Columbia Pictures
 • Seven Bucks Productions
 • Hartbeat Productions
 • Matt Tolmach Productions
Levittäjä Sony Pictures Releasing
Ensi-ilta
Kesto 124 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 90 miljoonaa $[1]
Tuotto 800,1 miljoonaa $[2]
Katsojat 130 643 (Suomessa)[3]
Edeltäjä Jumanji: Welcome to the Jungle
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Jumanji: The Next Level on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut Jake Kasdanin ohjaama seikkailuelokuva sekä jatko-osa elokuville Jumanji (1995) ja Jumanji: Welcome to the Jungle (2017). Elokuvan pääosissa ovat Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black, Karen Gillan, Nick Jonas, Awkwafina, Alex Wolff, Morgan Turner, Ser’Darius Blain, Madison Iseman, Danny Glover ja Danny DeVito. Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa 4. joulukuuta 2019 ja Yhdysvalloissa 13. joulukuuta 2019.[4][5]

Kolme vuotta Jumanjin kokemusten jälkeen Spencer Gilpin (Alex Wolff), Anthony ”Fridge” Johnson (Ser’Darius Blain), Bethany Walker (Madison Iseman) ja Martha Kaply (Morgan Turner) ovat kukin alkaneet elää omaa elämäänsä, kunnes he päättävät tulla lomalla Brantfordiin tapaamaan toisiaan. Spencer on kuitenkin vältellyt yhteydenottoa muiden kanssa, kuvitellen että näillä ja varsinkin hänen tyttöystävällään Marthalla oli nyt parempi elämä. Hän muisti tunteneensa itsensä tärkeäksi Jumanjissa Xander ”Smolder” Bravestonen (Dwayne Johnson) kehossa ja päättää palata Jumanjiin. Fridge, Martha ja Bethany saapuvat Spencerin talolle etsimään häntä ja tapaavat Spencerin isoisän Eddien (Danny DeVito), joka on toipumassa lonkkaleikkauksesta, sekä Milo Walkerin (Danny Glover), Eddien entisen ystävän, joka yritti nyt tehdä sovintoa Eddien kanssa. He löytävät kellarista Jumanji-pelin osat, jotka Spencer oli salaa kerännyt talteen. Kun he päättävät mennä sinne, peli imaisee Fridgen, Marthan, Eddien ja Milon sinne ennen kuin he ehtivät edes valita avatarejaan. Jälkeenjäänyt Bethany menee pyytämään apua Alex Vreekeltä (Colin Hanks).

Pelissä Martha huomaa olevansa jälleen Ruby Roundhousen (Karen Gillan) kehossa, mutta tällä kertaa Fridge olikin Sheldon ”Shelly” Oberonin (Jack Black) kehossa, Eddie oli Bravestonen kehossa ja Milo oli Franklin ”Hiiri” Finbarin (Kevin Hart) kehossa. Fridgen menetettyä ensimmäinen elämänsä pythonin hyökkäyksestä EPH-opas Nigel Billingsley (Rhys Darby) saapuu lentokoneella ja kertoo, että heillä on tällä kertaa uusi tehtävä: sotavaltias Jürgen Julma (Rory McCann), joka oli aikoinaan surmannut Bravestonen vanhemmat, oli juuri varastanut Avianin provinssin asukkailta Haukka-jalokiviriipuksen, jonka avulla Avian oli säilynyt vehreänä ja hyvinvoivana niin kauan kuin auringonvalo osuisi jalokiveen. Haukka oli saatava takaisin ennen kuin Jürgen myisi sen rikollisille Kababik-veljeksille saadakseen näiden tuen Jumanjin valloittamiseen.

Nigel pudottaa ryhmän aavikolle, missä he huomaavat omaavansa uusia vahvuuksia ja heikkouksia. He päätyvät pakenemaan strutsilaumaa ja samalla Eddie menettää ensimmäisen elämänsä. Kun he saapuvat keitaalle, he löytävät Spencerin, jonka avatar oli tällä kertaa naispuolinen taskuvaras Ming Fleetfoot (Awkwafina). Spencer jää kiinni ja menettää ensimmäisen elämänsä. Spencer pyytää ryhmältä anteeksi ja he saavat Bravestonen entiseltä rakastajattarelta (Dania Ramirez) vihjeen jumanjimarjapuun sijainnista. Fridge ja Martha noutavat marjan puusta, jota ympäröivään vihreänä hohtavaan veteen koskiessaan heidän avatarinsa vaihtuvat, kunnes he koskettavat vettä uudelleen. Eddie, Milo ja Spencer saavat järjestettyä itselleen dromedaariratsut, mutta pelaajien paetessa keitaalta rakastajattaren aviomies Stiletti (Massi Furlan) ampuu heitä raketinlaukaisimellaan ja he kaikki menettävät yhden elämän.

Raivostunut Fridge syyttää Spencerin epätoivoisuutta, Eddien yli-itsevarmuutta ja Milon liian varovaista asennetta heidän vastoinkäymisistään. Eddie ja Milo taas alkavat riidellä ja paljastuu, että syy heidän välirikkoonsa oli, että Milo oli myynyt hänen ja Eddien omistaman ravintolan vuosia sitten Nora Shepherdille (Bebe Neuwirth), vaikka Eddie itse olisi halunnut vielä jatkaa ravintoloitsijana. Milo oli nyt tullut hieromaan sopua vain, koska oli kuolemansairas. Ryhmä päätyy seuraavaksi pyöriville riippusilloille, joissa heitä jahtaa lauma mandrilleja, mutta Alex, joka oli jälleen Jefferson ”Vesitaso” McDonough’n (Nick Jonas) kehossa, ja Bethany, jonka nykyinen avatar oli hevonen nimeltä Cyclone, saapuvat ja pelastavat heidät. He löytävät myös joen, jossa on samaa vettä kuin jumanjimarjapuun luona. Spencer, Fridge ja Bethany hyppäävät siihen siirtyäkseen takaisin Bravestonen, Finbarin ja Oberonin kehoihin, kun taas Eddie ja Milo siirtyvät Mingin ja Cyclonen kehoihin.

Jürgenin miehet saapuvat ja vangitsevat Eddien ja Milon, vieden heidät Jürgenin linnaan Zhatmire-vuorelle. Spencer ja Martha vapauttavat Eddien, mutta Alex menettää kaksi elämistään ennen kuin saa Milon vapaaksi. Fridgeä ja Bethanya luullaan Kababik-veljeksiksi ja heidät viedään tapaamaan Jürgeniä. Mutta kun kirje oikeilta Kababik-veljeksiltä paljastaa huijauksen, pelaajat ja Jürgenin miehet alkavat taistella toisiaan vastaan, Jürgenin yrittessä paeta ilmalaivalle, jonne Spencer seuraa häntä. Spencer lamaannuttaa Jürgenin jumanjimarjalla, joka paljastuu Jürgenin ainoaksi heikkoudeksi ja lopulta Jürgen putoaa ilmalaivasta alas kuolemaan. Milo käyttää Cyclonen siipiä noustakseen lentoon ja Eddien kanssa pelastaa Spencerin. He lentävät pilvien yläpuolelle ja altistavat Haukka-jalokiven auringonvalolle ja kaikki huutavat Jumanjin nimeä, jolloin Avianin provinssi pelastuu kuivuudelta. He antavat kiven Nigelille, joka lupaa viedä sen Avianiin, mutta muiden palatessa oikeaan maailmaan, Milo päättää jäädä Jumanjiin. Spencer alkaa opettaa Eddielle videopelien pelaamista ja he viettävät aikaa Bethanyn, Fridgen ja Marthan kanssa Noran ravintolassa, Eddien tarjoutuessa ryhtymään työvoimapulasta kärsivän Noran ravintolapäälliköksi.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa lämmitinkorjaaja ja Spencerin äiti löytävät kellarista Jumanji-pelin ja myöhemmin Spencer, Fridge, Bethany ja Martha huomaavat strutsilauman ilmestyneen Jumanjista oikeaan maailmaan.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jumanjin maailma

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Dwayne Johnson  tohtori Xander ”Smolder” Bravestone, Bravestonen isä  
 Jack Black  professori Sheldon ”Shelly” Oberon  
 Kevin Hart  Franklin ”Hiiri” Finbar  
 Karen Gillan  Ruby Roundhouse  
 Nick Jonas  Jefferson ”Vesitaso” McDonough  
 Awkwafina  Ming Fleetfoot  
 Rory McCann  Jürgen Julma  
 Rhys Darby  Nigel Billingsley  
 Jennifer Patino  Bravestonen äiti  
 Zachary Tzegaegbe  nuori Xander Bravestone  
 Massi Furlan  Stiletti  
 Dania Ramirez  Stilettin vaimo  

Oikea maailma

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Alex Wolff  Spencer Gilpin  
 Morgan Turner  Martha Kaply  
 Ser’Darius Blain  Anthony ”Fridge” Johnson  
 Madison Iseman  Bethany Walker  
 Danny Glover  Milo Walker  
 Danny DeVito  Eddie Gilpin  
 Colin Hanks  Alex Vreeke  
 Bebe Neuwirth  Nora Shepherd  
 Marin Hinkle  Spencerin äiti  
 Madison Johnson  Bethany Vreeke  
 Lamorne Morris  lämmitinkorjaaja  

Jumanji: The Next Level sai Suomessa varautuneen vastaanoton. Helsingin Sanomain Anton Vanha-Majamaa piti elokuvaa ”typeränä”, ja Hufvudstadsbladetin Krister Uggeldahl luonnehti sitä ”eskapistiseksi hölynpölyksi”.

Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa keskiviikkona 4. joulukuuta 2019, ja se keräsi ensimmäisen viikon aikana lähes 31 000 katsojaa. Näistä katsojista yli 22 000 näki elokuvan viikonlopun aikana, ja se avasi viikonlopun selvästi katsotuimpana elokuvana.[6] Elokuva sai Suomessa lopulta 130 000 katsojaa.[3]

Helsingin Sanomat
Anton Vanha-Majamaa
1/5 tähteä [7]
Hufvudstadsbladet
Krister Uggeldahl
2/5 tähteä [8]
 1. D'Alessandro, Anthony: How Sony Took 'Jumanji' To 'The Next Level' With A $60M+ Opening; 'Richard Jewell' & 'Black Christmas' Earn Lumps Of Coal Deadline Hollywood. 15.12.2019. ”We hear from solid finance sources that Jumanji: The Next Level cost around $132M net.” Viitattu 12.2.2022. (englanniksi)
 2. Jumanji: The Next Level (2019) Box Office Mojo. Viitattu 12.2.2022. (englanniksi)
 3. a b Vuoden 2020 katsotuimmat elokuvat Päivitetty ma 9.3.2020. Suomen elokuvasäätiö. Arkistoitu 30.3.2020. Viitattu 6.4.2020.
 4. Jumanji: The Next Level Finnkino. Arkistoitu 14.8.2020. Viitattu 24.11.2019.
 5. D'Alessandro, Anthony: ‘Jumanji: The Next Level’ Looks To Jump Past $40M+ Opening Deadline Hollywood. 21.11.2019. Viitattu 24.11.2019. (englanniksi)
 6. Jumanji: The Next Level avasi kärjessä 11.12.2019. Suomen elokuvasäätiö. Arkistoitu 28.12.2019. Viitattu 28.12.2019.
 7. Vanha-Majamaa, Anton: Kolmas Jumanji on trilogian huonoin. Helsingin Sanomat, 5.12.2019, s. B 4. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 5.12.2019.
 8. Uggeldahl, Krister: Stort äventyr gör litet intryck. Hufvudstadsbladet, 4.12.2019, s. 24. Artikkelin maksullinen verkkoversio.. Viitattu 5.12.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]