Zathura – avaruusseikkailu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zathura – avaruusseikkailu
Zathura: A Space Adventure
Ohjaaja Jon Favreau
Käsikirjoittaja
Perustuu Chris Van Allsburgn kirjaan
Tuottaja
Säveltäjä John Debney
Kuvaaja Guillermo Navarro
Leikkaaja Dan Lebental
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Levittäjä Sony Pictures Entertainment
Netflix
Ensi-ilta 11. marraskuuta 2005
Kesto 114 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 65 000 000 Yhdysvaltain dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Zathura – avaruusseikkailu (tunnettu myös nimellä Zathura) on 11. marraskuuta 2005 ensi-iltansa saanut fantasia-/seikkailu-elokuva, jonka on ohjannut Jon Favreau. Elokuva perustuu samannimiseen kirjaan, jonka on kirjoittanut Chris Van Allsburg, joka on kirjoittanut myös kirjan Jumanji, josta on myös tehty samanniminen elokuva. Elokuvassa esiintyivät Jonah Bobo Dannyn roolissa ja Josh Hutcherson Walterin roolissa. Tim Robbins esiintyi myös kyseisten poikien isänä. Elokuvassa toinen pojista löytää avaruus-aiheisen lautapelin kellarista, ja kun veljekset sitten pelaavat sitä, kaikki pelissä tapahtuva muuttuu todeksi. Elokuva kuvattiin Los Angelesissa ja Culver Cityssä, Kaliforniassa. Muita tärkeitä hahmoja ovat Lisa (Kristen Stewart), joka on poikien isosisko ja astronautti (Dax Shepard), joka liittyy joukkoon noin puolivälissä elokuvaa. Elokuvassa esiintyy myös monia Zorgoneja ja niiden laivoja.

Kyseisen elokuvan piti olla virallinen jatko-osa elokuvalle Jumanji, mutta erinäisistä syistä Zathura julkaistiin täysin omana elokuvanaan erillään Jumanjista.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walter ja Danny ovat molemmat nuoria ja veljeksiä, jotka eivät tunnu tulemaan toimeen toistensa kanssa tai isosiskonsa Lisan kanssa: Walter seurustelee jo nuorena, ja yrittää aikuistua, kun Danny haluaa viettää aikaa veljensä kanssa. Yhtenä päivänä heidän isänsä lähtee töihin ja Lisa jää vahtimaan poikia, mutta jää kuitenkin vain sänkyyn loikoilemaan ja kuuntelemaan musiikkia. Pojille tulee riitaa, jolloin Walter laskee Dannyn kellariin ruokahissin avulla. Kellarista Danny löytää avaruuslautapelin nimeltä Zathura, jonka ottaa mukaansa ja pyytää Walteria pelaamaan sitä kanssaan. Heidän pelatessaan he huomaavat, että kaikki, mitä kortti neuvoo, tapahtuu oikeasti. Pian heidän talonsakin on oikeasti avaruudessa. Ainoa tapa selvitä takaisin maan pinnalle on pelata peli loppuun.

Elokuvan aikana pojat oppivat, että heidän on tultava toimeen ja tehtävä yhteistyötä, jos he haluavat selviytyä takaisin maan pinnalle. Pelin aikana kortti antaa vihjeen astronautista, joka sitten tulee heidän luokseen ja auttaa heitä selviytymään pelistä. Myöhemmin kyseinen astronautti paljastuu olevan tulevaisuuden Walter. Tämä vanhempi Walter on jäänyt avaruuteen, sillä kun hän oli saanut toivomuskortin, hän oli toivonut, ettei hänen veljensä olisi koskaan syntynytkään. Tämän jälkeen hänellä ei ollut ollut ketään kenen kanssa pelata peli loppuun, joten hän oli jäänyt avaruuteen. Peliä ei voi pelata loppuun yksin, sillä peli ei anna vuoroa väärälle pelaajalle: peli antaa vuoron aina seuraavalle pelaajalle. Noin puolivälissä peliä Walter huomaa, että Danny on huijannut ja siirtänyt omaa avaruusrakettiaan edemmäs kuin missä se oli ollut, ja siirtää sen takaisin siihen missä se oli ollutkin. Peli reagoi Walterin siirtoon ja olettaa Walterin huijaavan. Peli rankaisee Walteria nielaisemalla hänet avaruuteen, mutta astronautti pelastaa hänet.

Yhdessä vaiheessa peliä Lisan ollessa kylpyhuoneessa menossa suihkuun peli syväjäädyttää kylpyhuoneen ja Lisan sen mukana viiden vuoron ajaksi. Ennen kuin Lisa tietää, että astronautti onkin vanhempi versio pikkuveljestään Walterista, hän ihastuu astronauttiin ja on kauhuissaan, kun saa totuuden selville. Pääasialliset viholliset elokuvassa ovat Zorgonit: mutanttidinosaurukset, jotka rakastavat kuumuutta, koska ovat itse kylmäverisiä. Zorgonit syövät lihaa, ja siksi ihmiset ovat hyvin houkuttelevia heille: ovathan ihmisetkin lihaa.

Toinen vihollinen on robotti, joka esiintyy ensiksi aivan pikkuisena leluna, mutta siitä kasvaa pian ihmisen kokoinen. Robotin tehtävänä on tuhota Walter. Walter käyttää "Reprogram" (suom. Uudelleenohjelmointi) - korttia robottiin, joka kääntyykin Zorgoneja vastaan. Yksi Zorgon selviää Robotin hyökkäykseltä ja on juuri hyökkäämässä Walterin ja Dannyn päälle selän takaa, kun veljekset miettivät missä Lisa on. Lisa kuitenkin vierittää Dannyn pianon Zorgonin päälle juuri ajoissa, jonka alle Zorgon sitten liiskautuu. Vanhempi Walter (eli astronautti) vapautuu, kun Walter saa toisen toivomuskortin ja toivoo, että astronautti saisi hänen veljensä takaisin. Toive toteutuu, mutta paikalle ilmestyy "toinen" Danny. Kun tulevaisuuden Walter pyytää anteeksi veljeltään, Danny tulee katsomaan kaksoisolentoaan. Paikalle ilmestynyt "toinen" Danny koskettaa nykyistä Dannya ja katoaa tämän sisään. Myös astronautti koskettaa nuorempaa versiota Walterista ja katoaa tämän sisään.

Lopulta Danny pääsee ensimmäisenä maaliruutuun. Vain hetkeä myöhemmin talon vieressä on iso musta aukko, jonka Danny tajuaa olevan Zathura. Musta aukko vetää puoleensa kaikkea ja se tappaa Lisan ja Walterin. Hetkeä myöhemmin Danny avaa silmänsä ja huomaa, että he ovat palanneet taas maan päälle. Kaikki on palannut samaan malliin kuin mitä asiat olivat ennen kuin he aloittivat pelin. Elokuvan aikana veljekset tulivat paljon läheisimmiksi toisiaan. Walter, Danny ja Lisa muistavat kaiken tapahtuneen ja sopivat, etteivät puhu Zathurasta enää ikinä.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jonah Bobo  Danny  
 Josh Hutcherson  Walter  
 Kristen Stewart  Lisa  
 Dax Shepard  Astronautti/tulevaisuuden Walter  
 Tim Robbins  Isä  
 Tony Martin  Robotti (ääni)  
 Derek Mears  Lead Zorgon  
 Douglas Tait  Head Zorgon  
 Jeff Wolfe  Master Zorgon  
 Adam Wills  Captain Zorgon  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]