Jumanji

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jumanji
Jumanji poster.jpg
Ohjaaja Joe Johnston
Pääosat Robin Williams
Jonathan Hyde
Kirsten Dunst
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö TriStar Pictures
Ensi-ilta YhdysvallatKanada 15. joulukuuta 1995
Suomi 1996
Kesto 105 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Jumanji on Joe Johnstonin ohjaama seikkailuelokuva vuodelta 1995. Elokuvan tarinassa lasten pelaama lautapeli herää henkiin. Elokuvan pääosissa ovat Robin Williams, Jonathan Hyde, Kirsten Dunst ja Bradley Pierce. Elokuva perustuu Chris Van Allsburgin samannimiseen kirjaan, joka julkaistiin vuonna 1981.

Elokuva jakoi kriitikoiden mielipiteet ilmestyessään, mutta menestyi taloudellisesti hyvin. Jumanji palkittiin myös erikoisefekteistään Saturn-palkinnolla [1]. Elokuvassa kehiteltiin edelleen Jurassic Parkissa käytettyä tekniikkaa, jossa näyttelijöiden sekaan liitetään tietokoneanimaation avulla eläimiä. [2]

Jumanjista on tehty myös oma piirrossarja perustuen elokuvaan vuosina 1996-1999. Jumanji-sana tulee Zulun kielestä, ja se vapaasti suomennettuna tarkoittaa "monia vaikutuksia" [3].

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 1869 kaksi poikaa hautaa Brantfordin lähellä sijaitsevassa metsässä maan alle salaperäisen kirstun, jonka sisältä kuuluu rummutuksen kaltaista ääntä. Sadan vuoden kuluttua alueelle on rakennettu kenkätehdas, jonka omistajan poika, 12-vuotias Alan Parrish (Adam Hann-Byrd), on kiusaamisen kohteena. Kerran Alan vahingoittaa isänsä, Samin (Jonathan Hyde), tehtaan koneita. Työntekijä nimeltä Carl Bentley (David Alan Grier) ottaa syyt niskoilleen ja menettää työnsä. Alanin poistuessa tehtaasta, kiusaajat lyövät häntä ja varastavat polkupyörän. Sitten Alan kuulee rummutusta muistuttavan äänen ja löytää kirstun, jonka sisällä on lautapeli nimeltä Jumanji.

Alan riitele isänsä kanssa, koska tämä aikoi lähettää poikansa Cliffsiden poikakouluun ja yrittäessään karata kotoa, hänen ystävänsä Sarah Whittle (Laura Bell Bundy) tuo hänen polkupyöränsä takaisin. He päättävät kokeilla Jumanjin pelaamista. Jokaisen heiton jälkeen, pelaajan nappula liikkuu ja keskellä olevaan kristallipalloon ilmestyy kryptinen viesti. Alan saa viestin, jonka mukaan hän viettää elämänsä autioituneessa paikassa, kunnes joku heittää noppien silmälukujen summaksi 5 tai 8. Tämän jälkeen hän imeytyy pelin sisään ja parvi lepakoita tulee esiin ajaen Sarahin ulos talosta.

26 vuotta myöhemmin sisarukset Judy (Kirsten Dunst) ja Peter Shepherd (Bradley Pierce) muuttavat Parrishien entiseen taloon tätinsä, Noran (Bebe Neuwirth), kanssa vanhempiensa, Jimin ja Marthan, kuoltua auto-onnettomuudessa. Judy ja Peter kuulevat Jumanjin rummutuksen ja päättävät kokeilla peliä ullakolla. Yhtäkkiä taloon ilmestyy jättiläismoskiittoja ja apinoita. Pelin mukaan kaikki palautuu ennalleen, kun se päättyy. Peterin vuorolla taloon ilmestyy leijona sekä aikuiseksi varttunut ja viidakkoasuun pukeutunut Alan (Robin Williams). Alan ryntää isänsä tehtaalle ja saa kuulla Carlin ryhtyneen poliisiksi sekä Samin luopuneen liike-elämästään poikansa katoamisen jälkeen.

Koska Judyn ja Peterin heittäessä noppia mitään ei tapahdu, Alan tajuaa hänen ja Sarahin aloittaman pelin jatkuvan yhä. He etsivät Alanin katoamisesta murtuneen Sarahin (Bonnie Hunt) ja suostuttelevat hänet jatkamaan pelin loppuun. Sarahin heitto tuo esiin nopeasti kasvavia ihmissyöjäkasveja ja Alanin heitto tuo esiin metsästäjä Van Peltin (Jonathan Hyde), joka pyrkii tappamaan Alanin. Seuraavat heitot tuovat kaupunkiin lauman sarvikuonoja, norsuja, seeproja ja pelikaaneja, jotka pyrkivät Van Peltin ohella estämään pelin päättymisen. Lisäksi Parrishien talolle ilmestyy monsuuni sekä krokotiilejä viliseviä vesiä, Alan melkein imeytyy juoksuhiekkaan, Judy saa myrkytyksen kukista ja Parrishien talo tuhoutuu maanjäristyksessä. Mutta juuri kun Van Pelt on saartamaisillaan Alanin, tämä voittaa pelin, jolloin Van Pelt ja kaikki pelin tuomat ilmiöt imeytyvät takaisin pelilautaan.

Alan ja Sarah palaavat vuoteen 1969 takaisin lapsiksi ja muistavat kaiken tapahtuneen. Alan tekee sovinnon isänsä kanssa ja tunnustaa syyllisyytensä tehtaan koneiston vahingoittumiseen. Carl saa työnsä takaisin, eikä Alanin tarvitse vaihtaa koulua. Alan ja Sarah heittävät lautapelin jokeen ja suutelevat toisiaan.

Alan ja Sarah ovat 26 vuotta myöhemmin naimisissa ja odottavat ensimmäistä lastaan. He tapaavat myös joulujuhlassa Shepherdit ja tarjoavat Jimille töitä. Mutta he neuvovat tätä luopumaan suunnittelemastaan lomasta estäen näiden kuoleman.

Sillä välin rannalla kaksi tyttöä kuulevat rummutusta ja lähistöllä näkyy hiekkaan hautautunut Jumanji.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Robin Williams  … Alan Parrish  
 Bonnie Hunt  … Sarah Whittle  
 Kirsten Dunst  … Judy Shepherd  
 Bradley Pierce  … Peter Shpeherd  
 David Alan Grier  … Carl Bentley  
 Jonathan Hyde  … Sam Parrish, Van Pelt  
 Bebe Neuwirth  … Nora Shepherd  
 Adam Hann-Byrd  … nuori Alan Parrish  
 Laura Bell Bundy  … nuori Sarah Whittle  
 Malcolm Stewart  … Jim Shepherd  
 Annabel Kershaw  … Martha Shepherd  
 Patricia Clarkson  … Carol-Anne Parrish  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jumanji sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 15. joulukuuta 1995[4] ja muualla maailmassa kevät-kesällä 1996[5].

Elokuva-arviota keräävän Rotten Tomatoes -sivuston kriitikkoarvioiden keskiarvo elokuvalle on 5.6/10. [6].

Esimerkiksi Chicago Sun-Timesin arvostettu kriitikko Roger Ebert moitti elokuvaa liian videopelimäiseksi ja nuorille katsojille pelottavaksi [7]. Entertainment Weeklyn Owen Gleiberman piti elokuvaa Jurassic Parkin tyylillä ratsastavana kopiona [8]. ReelViewsin kriitikko James Berardinelli moitti elokuvan toistuvaa rakennetta, mutta kiitteli huumoria [9].

Yhdysvalloissa elokuva tuotti 100 miljoonaa dollaria ja kansainvälisesti 162 miljoonaa dollaria. Elokuvan yhteenlaskettu tuotto on siis 262 miljoonaa dollaria. 65 miljoonan dollarin budjettiin verrattuna elokuva oli taloudellinen menestys [4].

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan Zathura – avaruusseikkailu piti olla virallinen jatko-osa Jumanjille, mutta erinäisistä syistä Zathura julkaistiin täysin omana elokuvanaan erillään Jumanjista [10]. Elokuvan teemat liikkuvat selvästi samoilla vesillä, sillä molempien elokuvien kantava idea on lautapelin todeksi muuttuminen. Myös Zathura perustuu Chris Van Allsburgin kirjaan.

Columbia Picturesin presidentti Doug Belgradin mukaan studio harkitsee tekevänsä Jumanjista uuden version. Belgrad sanoo The Hollywood Reporter -lehden haastattelussa heinäkuussa 2012, että yhtiö "yrittää uudelleen ideoida Jumanjin ja päivittää sen nykyhetkeen".[11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]