Jukka Suutari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jukka Suutari
Henkilötiedot
Syntynyt 2. syyskuuta 1981
Helsinki
Kansalaisuus Flag of Finland.svg Suomi
Ammatti pelaajakoordinaattori, kykyjenetsijä, kirjailija, toimittaja
Kirjailija
Salanimi Mr.Jäähyaitio, Kummisetä
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Jukka Suutari (s. 2. syyskuuta 1981 Helsinki)lähde? on suomalainen jääkiekko- ja urheiluvaikuttaja.[1]

Suutari työskenteli 2000-luvun alussa Jatkoaika.com -sivuston toimittajana tuottaen lähes yksinomaan haastatteluja jääkiekkotappelijoiden kanssa, omien sanojensa mukaan "koska roolipelaajilta saa mahtavampia tarinoita, heillä on aina aikaa ja eihän näistä kukaan muu Suomessa kirjoita, joka paikassa on vain Selännettä ja Koivua." Toimittajatyönsä ohella Suutari ajautui pian myös kykyjenetsijäksi sekä pelaaja-agentiksi.

Syksyllä 2004 Suutarin kirjoittama kirja Sami Heleniuksesta, "Seitsemäs puolustaja" (Johnny Kniga), julkaistiin kohun saattelemana. Kirjassa Helenius kertoi suoraan omia kokemuksiaan pohjoisamerikkalaisesta kiekkoilusta. Kirjassa esiintyneet tarinat alkoholin käytöstä, viittaukset luvattomien piristeiden sekä muutoinkin suoraviivainen puhe kirosanoja myöten saivat suomalaiset kiekkofanit ihmettelemään. Kirja myytiin loppuun muutamassa viikossa.

Lokakuussa 2006 SM-liigassa tapahtunut tappelu HIFK:n Pasi Nielikäisen ja Jokerien Ryan VandenBusschen välillä päätyi poliisin tutkittavaksi. Suutarin vastaveto oli tehdä rikosilmoitukset SM-liigan historian muista tappeluista edellisen kymmenen vuoden ajalta. Lokakuun 6. päivä Suutari kävi MTV3-kanavan kameroiden todistaessa jättämässä tutkintapyynnön peräti 175 tappelusta. SM-liigan tuolloinen toimitusjohtaja Urpo Helkovaara totesi, että "luku kuulostaa suurelta ja olen hämmästynyt, tietenkin."[2] Suutari itse perusteli tekemäänsä sillä, että "mikäli kaksi pelaajaa ottavat yhdessä tuumin reilun matsin ja siitä tulee tutkinta, olisi vain reilua, että kaikki muutkin tappelut joutuisivat samanlaisen tarkastelun alle." Poliisitutkinnat eivät lopulta johtaneet minkäänlaisiin sanktioihin, tosin Pasi Nielikäistä ja Ryan Vandenbusschea kuulusteltiin.

Kaudella 2008–2009 Suutari toimi toisen Mestiksessä pelaavan joukkueen, KooKoon, pelaaja- ja mediakoordinaattorina. Suutarin siirtyminen Vaasan Sportin palvelukseen uutisoitiin 23.4.2009. "Hän on sellainen veli, joka on yökaudet netissä ja reissaa Pohjois-Amerikat ja Ruotsit. Olen tosi mielissäni, että Jukka on mukana", Sportin päävalmentaja Juhani Tamminen kommentoi [3]. Samana päivämääränä uutisoitiin myös Mestiksen maalikuninkuuden voittaneen Lou Dickensonin siirtyminen Sportin joukkueeseen, jonka Suutari oli palkannut KooKoon riveihin edelliselle kaudelle. Suutarin hankinnat Lou Dickenson ja Bryan McGregor sijoittuivat sarjassa pistepörssin sijoille 1. ja 2.

Suutari on myös työskennellyt Urheilukanavalla juontajana sekä ylläpitänyt Jäähyaitio -nimistä internetsivustoa, jossa julkaisi haastatteluja paitsi tappelijoiden myös muutoin vähemmän tunnettujen jääkiekkoilijoiden kanssa. Ennen työtään KooKoossa hän työskenteli suuren suomalaisen jääkiekkoagentuurin Good Sport Finlandin [4] alaisuudessa. Hän työskenteli kanadalaisen WHL-liigassa pelaavan juniorijoukkue Saskatoon Bladesin kykyjenetsijänä. Puolustaja Jyri Niemi siirtyi HPK:n A-junioreista Saskatoonin joukkueeseen Suutarin suositusten perusteella syksyllä 2007 [4].

Talvella 2010 Espoossa järjestetty Ice Warriors -jäätappeluturnaus aiheutti paljon kohua ja kritiikkiä. Suutarin roolina tapahtumassa oli järjestää kamppailijat turnaukseen. Tapahtuman pelättiin pilaavan jääkiekon maineen Suomessa ja kohua Suutari kommentoi kohua näin: "Tapahtumassa ei ole mailoja eikä jääkiekkoa. Ei siellä pelata sekuntiakaan jääkiekkoa. Jos joku järjestäisi Yyterin hiekkarannoilla kamppailulajitapahtuman, kukaan tuskin nostaisi siitä meteliä. Nyt tapahtuma oli jäällä, niin meni puurot ja vellit täysin sekaisin." [5].

Ennen muuttamistaan Kanadaan kesällä 2012 Suutari ehti myös työskennellä kykyjenetsijänä kaudella 2010-2011 HIFK:lle [6] sekä toiminnanjohtajana kaudella 2011-2012 Porvoo Huntersille. [7].

Porvoossa asuessaan hän vaikutti myös Porvoon Nyrkkeilyseurassa ollen mukana Robert Heleniuksen isän Karl Heleniuksen valmennuksen alaisuudessa olevan ammattilaisnyrkkeilijä Fitim Latifin taustajoukoissa. Tällä haavaa Suutari vaikuttaa Kanadassa paitsi jääkiekkoilun, myös MMA:n parissa.[1]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tässä on Suomen seuraava MMA-nimi maailmalla fightsport.fi. 15.06.2012. fightsport.fi. Viitattu 10.11.2012.
  2. Jääkiekon SM-liigan 175 tappelusta rikosilmoitus MTV3. 6.10.2006. MTV3. Viitattu 21.5.2009.
  3. Suutari tutkii myös pelaajien päät Pohjalainen. 24.04.2009. Pohjalainen. Viitattu 21.5.2009.
  4. a b Haastattelussa pelaajakoordinaattori Jukka Suutari kookoo.fi. 21.06.2008. kookoo.fi. Viitattu 21.5.2009.
  5. Jäätappeluiden järjestäjä: "Ei sekuntiakaan jääkiekkoa" iltalehti.fi. 03.10.2010. iltalehti.fi. Viitattu 10.11.2012.
  6. Jukka Suutari junioreiden kykyjenetsijäksi HIFK:lle jatkoaika.com. 22.07.2010. jatkoaika.com. Viitattu 10.11.2012.
  7. Hunters sai johtoon intohimoisen kiekkomiehen uusimaa.fi. 28.04.2011. uusimaa.fi. Viitattu 10.11.2012.