Juanita Castro

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juanita Juana de la Caridad Castro Ruz (s. 6. toukokuuta 1933 Birán, Holguínin maakunta) on Kuuban diktaattorin Fidel Castron sisar.

Juanita syntyi Biránissa Holguínin provinssissa. Hänellä on kolme veljeä: Ramón, Fidel ja Raúl sekä kolme sisarta: Angelita, Enma ja Agustina. Hän on asunut vuodesta 1964 Yhdysvalloissa Miamissa Little Havannan kaupunginosassa, jossa hän omistaa apteekin.

Juanita Castro otti osaa Kuuban vallankumoukseen ostamalla aseita 26. heinäkuuta -liikkeelle, joka vastusti Fulgencio Batistan hallintoa. Juanita Castro liittyi Kuuban vallankumouksen jälkeen kommunistisen puolueen jäseneksilähde?. Juanita Castro työskenteli Kuubassa CIA:n laskuun,[1]. Hän välitti viestejä ja oli yhteyshenkilönä vuosina 1961–1964. Hän kertoi muun muassa uusien neuvostojoukkojen tulosta ennen ohjuskriisiä. Vuonna 1964 hän matkusti Raúl Castron auttamana Méxicoon sisarensa Enma Castron luokse ja loikkasi sieltä Yhdysvaltoihin. Hän piti Miamissa apteekkia 30 vuotta. Juanita Castro on tavannut veljensä viimeksi 1964, ja erityisen huonoissa väleissä hän on oli kovan linjan veljensä Fidelin kanssa.[2][3]

Vuonna 1998 Juanita haastoi Fidel Castron aviottoman tyttären Alina Fernándezin oikeuteen Espanjassa, jossa tämä asui. Kyse oli Fernándezin elämäkerrasta Alina. Memorias de la hija rebelde de Fidel Castro. Espanjalainen oikeus vaati Fernándezia ja tämän kustantajaa Plaza & Janesia maksamaan 45 000 dollaria Juanita Castrolle, jonka roolia Kuubassa kirjassa kuvataan loukkaavasti. Teoksen englanninkielisestä versiosta Castro's Daughter: An Exile's Memoir of Cuba on poistettu loukkaavat kohdat.[4]

Juanita Castro on kirjoittanut yhdessä Maria Antoineta Collins kanssa muistelmat Fidel y Rau, mis hermanos. La historia secreta, jotka ilmestyivät 2009.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. El Pais
  2. Fidel Castron USA:ssa elävä sisar julkaisee muistelmansa
  3. Fidel ja Raúl Castron sisar toimi vuosia CIA:n agenttina, HS s. B 1
  4. Cuba News, The Miami Herald 9.8.2005. cubanet.org.