Raúl Castro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Kuuban presidenttiä. ”Raúl Castro” -nimellä voidaan viitata myös Raúl Héctor Castroon, entiseen Arizonan kuvernööriin.
Raúl Modesto Castro Ruz
Raúl Castro, July 2012.jpeg
Kuuban kommunistisen puolueen pääsihteeri
Edeltäjä Fidel Castro
Kuuban presidentti
Edeltäjä Fidel Castro
Seuraaja Miguel Díaz-Canel
Kuuban kommunistisen puolueen toinen sihteeri
Seuraaja José Machado Ventura
Kuuban ensimmäinen varapresidentti
Seuraaja José Machado Ventura
Sitoutumattomien maiden liikkeen pääsihteeri
Edeltäjä Fidel Castro
Henkilötiedot
Syntynyt3. kesäkuuta 1931 (ikä 89)
Kuuba Birán, Holguín, Kuuba
Puoliso Vilma Espín (aviol. 19592007 k.)
Tiedot
Puolue Kuuban kommunistinen puolue
Uskonto ateisti
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Raúl Modesto Castro Ruz (s. 3. kesäkuuta 1931 Birán, Kuuba) on Kuuban kommunistisen puolueen pääsihteeri. Hän oli Kuuban kommunistisen puolueen keskuskomitean toinen sihteeri vuodesta 1965, maan puolustusministeri ja asevoimien komentaja vuodesta 1959 sekä Kuuban presidentti vuosina 2008–2018. Castro on Kuuban entisen presidentin Fidel Castron veli.[1]

Raúl Castro osallistui Fulgencio Batistan vastaisiin opiskelija-aktiviteetteihin tämän valtakauden alusta. Hän oli ryhmässä, joka hyökkäsi Moncadan kasarmille 26. heinäkuuta 1953 ja vietti sen jälkeen 22 kuukautta vankilassa. Raúl Castro kuului Granma-laivan retkikuntaan, joka matkasi Meksikosta Kuubaan 1956.lähde?

Raúl Castro osallistui Sierra Maestran vuoriston kapinallisjoukkoihin yhdessä veljensä ja Che Guevaran kanssa. Vallankumoukselliset taistelut päättyivät Santiago de Cuban valtaukseen 8. tammikuuta 1959.lähde?

Raúl Castro hoiti maan presidentinvirkaa 31. heinäkuuta 2006 lähtien Fidel Castron luovutettua suolistoleikkaukseen joutuessaan tilapäisesti veljelleen presidentin, ylipäällikön sekä pääsihteerin tehtävät.lähde? Kuuban kansalliskokous valitsi Raúl Castron presidentiksi 24. helmikuuta 2008.lähde?

Raúl Castro nimitti varapresidentiksi, toisin sanoen pääministerin asemaan José Ramón Machado Venturan, joka on jo 77-vuotias "histórico", vallankumoukseen osallistunut.lähde? Puolustusministerinä ja asevoimien komentajana Raúlia seurasi Julio Casas Regueiro, joka on sotilastehtäviensä lisäksi hoitanut Kuuban GAE SA -holding-yhtiötä.lähde?

Raúl Castrolla on Vilma Espínin kanssa neljä lasta, joihin kuuluu Mariela Castro.lähde?

Kuuban presidenttinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Otettuaan veljensä paikan Kuuban presidenttinä helmikuussa 2008 Raúl Castron hallinto alkoi vapauttaa maan taloutta. Castron hallinto on esimerkiksi sallinut tavallisten kansalaisten ostaa DVD-soittimia, matkapuhelimia, tietokoneita, skoottereita ja muita tuotteita ilman rajoituksia. Hän on myös allekirjoittanut YK:n ihmisoikeussopimuksen, antanut käytössä olematonta valtion omistamaa maata viljelykäyttöön, vapauttanut useita vankeja ja höllentänyt kuubalaisten matkailurajoituksia.[2]

Joulukuussa 2008 Castro puhui maan palkkajärjestelmän vääristymistä. Niistä keskeisin on se, että pelkällä valtion palkalla ei käytännössä ole mahdollista elää, mikä on luonut laiskottelun ja varastelun kulttuurin. Castro kehotti poistamaan aiheettomat edut ja liiat tuet, joihin eivät kuitenkaan lukeudu perustuslailliset oikeudet: terveydenhuolto, koulutus, sosiaaliturva sekä mahdollisuus harrastaa kulttuuria ja urheilua. Näihin "aiheettomiin etuihin" laskettiin kuluneen vuonna 2008 44 miljoonaa euroa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pöllänen, Raisa: Fidel ja Raul Castron isoveli on kuollut 24.2.2016. Yle. Viitattu 24.2.2016.
  2. http://edition.cnn.com/2008/WORLD/americas/04/26/raul.castro/
  3. IPS: Raul Castro aikoo karsia eliitin etuoikeuksia. Turun Sanomat, 2009, nro 19.1., s. 23.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]