Kuuban kommunistinen puolue

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Partido Comunista de Cuba
Kuuban kommunistinen puolue
Perustettu 1965
Johto Raul Castro
Ideologia kommunismi,marxismi-leninismi
Toimisto Havanna
Äänenkannattaja Granma
Jäsenmäärä 800 000
Nuorisojärjestö Unión de Jóvenes Comunistas
Kotisivu www.pcc.cu/

Kuuban kommunistinen puolue (esp. Partido Comunista de Cuba), lyh. PCC on Kuubaa hallitseva puolue. Se on perustettu 1961. Puolue on ideologialtaan martilainen ja marxistis-leninistinen. Puolueen ensimmäinen sihteeri on Fidel Castro ja toinen sihteeri Raúl Castro. Puolue julkaisee lehteä Granma.

Puolue perustettiin heinäkuussa 1961, kaksi vuotta sen jälkeen kun Fidel Castro oli valittu maan pääministeriksi. Se perustettiin nimellä Organizaciones Revolucionarias Integradas (ORI) yhdistämällä Castron johtama Movimiento Revolucionario 26 de Julio, Partido Socialista Popular (PSP) ja Directorio Revolucionario 13 de Marzo.

Maaliskuussa 1962 se sai nimen Kuuban sosialistisen vallankumouksen yhdistynyt puolue (esp. Partido Unido de la Revolución Socialista de Cuba), lyh. PURSC. Lokakuussa 1965 nimeksi tuli Kuuban kommunistinen puolue, jolloin myös keskuskomitea muodostettiin.

Puolueen ensimmäinen varsinainen kokous järjestettiin Havannassa joulukuussa 1975 ja sen johtava asema kirjattiin helmikuussa 1976 hyväksyttyyn uuteen perustuslakiin. Seuraavat puoluekokoukset on järjestetty 1980, 1986, 1991 ja 1997.

Puoluekokous valitsee keskuskomitean, jossa on viidennen kokouksen jälkeen 150 jäsentä. Puolueen pysyvät johtoelimet ovat politbyroo ja sihteeristö. Vuonna 1991 sihteeristöstä luovuttiin ja laajennettuun politbyrooseen nimitettiin parikymmentä jäsentä. Sihteeristö perustettiin kuitenkin uudelleen 2006.

Puolueella on nuorisojärjestö Nuorten kommunistien liitto (esp. Unión de Jóvenes Comunistas).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]