Kuuban kommunistinen puolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuuban kommunistinen puolue
Partido Comunista de Cuba
Perustettu 3. lokakuuta 1965
Johto
Ideologia kommunismi, marxismi-leninismi
Poliittinen kirjo äärivasemmisto
Toimisto Havanna
Äänenkannattaja Granma
Jäsenmäärä 800 000
Kansalliskokous
612 / 612
Nuorisojärjestö Unión de Jóvenes Comunistas
Kotisivu pcc.cu

Kuuban kommunistinen puolue (esp. Partido Comunista de Cuba, lyh. PCC) on Kuubaa hallitseva puolue. Se perustettiin virallisesti 3. lokakuuta 1965. Puolue on ideologialtaan martilainen ja marxilais-leniniläinen. Sen pääsihteeri on vuodesta 2021 ollut Miguel Díaz-Canel. Puolue julkaisee lehteä Granma.

Puolue perustettiin heinäkuussa 1961, kaksi vuotta sen jälkeen kun Fidel Castro oli valittu maan pääministeriksi. Se perustettiin nimellä Organizaciones Revolucionarias Integradas (ORI) yhdistämällä Castron johtama Movimiento Revolucionario 26 de Julio, Partido Socialista Popular (PSP) ja Directorio Revolucionario 13 de Marzo.

Maaliskuussa 1962 se sai nimen Kuuban sosialistisen vallankumouksen yhdistynyt puolue (esp. Partido Unido de la Revolución Socialista de Cuba), lyh. PURSC. Lokakuussa 1965 nimeksi tuli Kuuban kommunistinen puolue, jolloin myös keskuskomitea muodostettiin.

Puolueen ensimmäinen varsinainen kokous järjestettiin Havannassa joulukuussa 1975 ja sen johtava asema kirjattiin helmikuussa 1976 hyväksyttyyn uuteen perustuslakiin. Seuraavat puoluekokoukset on järjestetty 1980, 1986, 1991 ja 1997. Puoluekokous valitsee keskuskomitean, jossa on viidennen kokouksen jälkeen 150 jäsentä. Puolueen pysyvät johtoelimet ovat politbyroo ja sihteeristö. Vuonna 1991 sihteeristöstä luovuttiin ja laajennettuun politbyrooseen nimitettiin parikymmentä jäsentä. Sihteeristö perustettiin kuitenkin uudelleen 2006.

Puolueella on nuorisojärjestö Nuorten kommunistien liitto (esp. Unión de Jóvenes Comunistas).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]