José Luis Rubiera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
José Luis Rubiera
Henkilötiedot
Koko nimi José Luis Rubiera Vigil
Syntynyt27. tammikuuta 1973 (ikä 51)
Kansalaisuus  Espanja
Pyöräilijä
Lempinimi Chechu
Pituus 180 cm
Paino 69 kg
Joukkue lopettanut
Laji maantie
Rooli ajaja
Ajajatyyppi mäkimies
Ura
Ammattilaisjoukkue(et)
1995
1996
1997–2000
2001–2004
2005–2007
2008–2009
2010
Artiach
Artiach-Kelme
Kelme
US Postal
Discovery Channel
Astana
Team RadioShack
Suurimmat voitot

Italian ympäriajo, 2 etappivoittoa (1997, 2000)

Tiedot päivitetty: 13. tammikuuta 2011

Aiheesta muualla
www.chechurubiera.info

José Luis Rubiera Vigil (s. 27. tammikuuta 1973 Santa Eulalia, Gijón, Asturiasin maakunta, Espanja) on espanjalainen maantiepyöräilijä, joka kilpaili ammattilaisena 1995–2010. Hän on ollut yksi ammattilaispyöräilyn parhaista vuoristoapu-ajajista. Rubiera on ollut avustamassa seitsemän kertaa tallin kapteenia suuren ympäriajon voittoon. Vuonna 2000 Rubiera oli mukana auttamassa Roberto Herasia Espanjan ympäriajon voittoon, viidesti Lance Armstrongia Ranskan ympäriajon voittoon (vuodet 2001-2005) ja Alberto Contadoria Espanjan ympäriajon voittoon vuonna 2008.

Rubiera aloitti ammattilaisuransa vuonna 1995 Artiach-tallissa ja siirtyi kahta vuotta myöhemmin maineikkaaseen Kelme-talliin. Heti ensimmäisenä Kelme-vuotenaan Rubiera nappasi uransa ensimmäisen etappivoiton 19. osuudella Italian ympäriajossa. Rubiera otti vielä kolmea vuotta myöhemmin uransa toisen etappivoiton Italian ympäriajossa. Vuonna 1998 Chechu sijoittui Espanjan ympäriajossa yhteiskilpailussa 6:nneksi ja kahta vuotta myöhemmin hän oli 11:s. Hyvät saavutukset Kelmessä herättivät laajalti kiinnostusta muissa talleissa. Kauden 2000 lopussa yhdysvaltalaisen US Postalin (nyk. Discovery Channel) tallipäällikkö Johan Bruyneel hankki gijonilaisen joukkueeseensa, vaikka tiedotusvälineet kertoivat muiden tallien tarjousten olleen rahakkaampia. Bruyneel hankki miehistöönsä myös Rubieran kapteenin Roberto Herasin, jotka vahvistivat entisestään Lance Armstrongin joukkuetta.

Ensimmäisellä US Postal -kaudellaan Rubiera oli Armstrongin kenties tärkein apuajaja, sillä Heras ja Tyler Hamilton ajoivat lievästi loukkaantuneina Tourissa. Musertavan ylivoimainen Armstrong jätti pahimpia kilpakumppaneitaan minuuttikaupalla Alppien ja Pyreneitten kovilla vuoristoetapeilla. Etenkin Alpe d'Huez -vuoren huipulle päättyneellä etapilla taktiikkanero Bruyneel, Armstrong ja Rubiera olivat laatineet taktiikan, jossa yhdysvaltalaistalli piileskeli pääjoukossa aina viimeisen vuoren juurelle asti. Alpe d'Huez'lle saavuttaessa Rubiera otti taktiikan mukaisen komennon ja muutaman sadan metrin rajun vetotyön päätteeksi Armstrong iski pahimmalta kilpakumppaniltaan Jan Ullrichilta lopullisesti karkuun.

Vuotta myöhemmin ajettua Ranskan ympäriajoa on sanottu koko Rubieran uran parhaaksi. Kilometrien vetotyön jälkeen Armstrongin kärkiryhmässä ei ollut kuin runsaat kymmenen pyöräilijää Herasin ottaessa viimeisen vetovastuun. Armstrongin Tour-voitot vuosituhannen alussa pohjautuivat paljon juuri Rubieran ja Herasin työpanokseen. Rubieran rooli ei ollut aivan yhtä suuri Armstrongin voittaessa viimeiset kolme Ranskan ympäriajoaan, mutta samalla yhdysvaltalaisjoukkue oli kokonaisuudessaan vahvemmalla miehistöllä liikkeellä.

Vuonna 2006 Rubiera ajoi pitkästä aikaa Italian ympäriajon ja oli lähellä jopa johtajan pinkkipaitaa ensimmäisellä viikolla. Kauden kokonaiskuva oli kuitenkin aiempia vuosia vaisumpi ja Ranskan ympäriajossa Rubiera joutui tyytymään uransa heikoimpaan yhteiskilpailun sijoitukseen 92. Tämän vuoden heinäkuun Tourissa Discovery Channel ei yllättäen valinnut Rubieraa yhdeksänmiehiseen joukkueeseen ensimmäistä kertaa. Espanjalaisen on määrä ajaa kotimaassaan poljettavassa suuressa kolmiviikkoisessa ympäriajossa syyskuussa ja olla tallinsa kapteeni. Heinäkuussa poljetussa Qinghaijärven ympäriajossa Kiinassa espanjalainen osoitti hyvää kilpailukuntoaan voittamalla 8. osuuden.

Sujuvaa englantia puhuva Rubiera on yksi harvoista ammattilaispyöräilijöistä, joilla on akateeminen loppututkinto. Rubiera on valmistunut sähköinsinööriksi vuonna 2004 kilpailu-uransa ohessa. Ammattilaispyöräilijät ovat valinneet oman liittonsa edustajiksi saksalaisen Jens Voigtin sekä Rubieran. Liitto ajaa polkijoiden etuja. Vuonna 2003 Rubiera palkittiin Clif Barin Beyond The Podium -palkinnolla apupolkijan kyvyistään. Saman vuonna Rubiera sai toisenkin tunnustuksen, kun yleisö äänesti Rubieran vuonna 2003 arvokkaimmaksi apuajajaksi. Rubiera on äärimmäisen kunnioitettu ajaja sekä joukkueessaan että koko ammattilaispyöräilijöiden keskuudessa. Mm. Armstrong on sanonut Rubieraa "helpoksi naurajaksi".

Rubiera asuu edelleen pienessä kotikaupungissaan Santa Eulaliassa, Asturiasin suurimman kaupungin Gijonin liepeillä vaimonsa Lauran kanssa. Heillä ei ole yhteisiä lapsia. Rubieran ammattilaisuran jatko selvisi marraskuussa 2007, kun hän teki yksivuotisen sopimuksen kazakstanilaisen Astana-tallin kanssa. Rubiera oli pitkään ilman sopimusta kaudelle 2008, mutta Astana-tallin uusi johtaja Bruyneel pyysi monivuotisen luottomiehensä joukkueeseensa. 20 isoa ympäriajoa uransa aikana polkenut Rubiera teki syyskuussa 2008 vuoden jatkosopimuksen Astanan kanssa, vaikka oli kertonut lopettavan uransa saman vuoden Vueltaan. Rubieran jatkopäätökseen vaikutti Lance Armstrongin paluuilmoitus, ja entiset tallitoverit polkivat samassa tallissa 2009. Seuraavaksi kaudeksi molemmat siirtyivät uuteen Team RadioShack -joukkueeseen. Rubiera lopetti uransa kauden jälkeen.

Suurimmat saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1997
1. etapilla 19, Italian ympäriajo
1999
1. kokonaiskilpailu, Volta Ao Alentejo
6. kokonaiskilpailu, Espanjan ympäriajo
2000
1. etapilla 13, Italian ympäriajo
8. kokonaiskilpailu, Italian ympäriajo
11. kokonaiskilpailu, Espanjan ympäriajo
2001
7. kokonaiskilpailu, Espanjan ympäriajo
2002
2. kokonaiskilpailu, Burgosin ympäriajo
2005
10. kokonaiskilpailu, Puolan ympäriajo
2007
1. etapilla 8, Qinghaijärven ympäriajo
2008
1. etapiila 2, Murcian ympäriajo

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]