Maglia rosa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maglia rosa
Alberto Contador pukeutuneena maglia rosaan vuonna 2011.
Vuoden 2005 kuluttajakäyttöön myyty Maglia rosa -fanipaita

Maglia rosa eli roosapaita on vaaleanpunainen paita, joka on kolmiviikkoisen pyöräilyn etappikilpailun Giro d'Italian eli Italian ympäriajon tärkeimmän ja arvostetuimman kategorian johtajan tunnus. Sitä pitää yllään kilpailija, joka johtaa kokonaiskilpailua eli on käyttänyt vähiten aikaa jo ajettuihin etappeihin. Maglia rosan historia alkaa vuonna 1931, jolloin päätettiin helpottaa kilpailun seuraamista pukemalla kokonaiskilpailun johtaja Giron alkuperäisen organisoijan, italialaisen päivälehden Gazzetta dello Sportin sivujen väriseen paitaan. Ensimmäisenä sen puki päälleen Learco Guerra, vuoden 1931 Giron ensimmäisen etapin voittaja.

Roosapaita jaetaan kilpailun johtajalle etapin jälkeisessä palkintoseremoniassa, jossa palkitaan myös etapin voittaja sekä muiden arvopaitojen haltijat. Kilpailukategorioiden johtajat saavat pitää paitoja yllään seuraavalla etapilla. Jo pelkästään roosapaidan saaminen ylleen on monelle ajajalle suuri saavutus, vaikka ei onnistuisikaan puolustamaan sitä kilpailun loppuun saakka.

Ranskan ympäriajossa vastaava kokonaiskilpailun johtajan paita on keltainen (ransk. maillot jaune), joka on lähtöisin kilpailun pääsponsorina toimineen L’Auto-lehden keltaisesta sivun väristä. Espanjan ympäriajoissa kokonaiskilpailun ykkösen paita on väriltään punainen (maillot rojo).

Paitoja valmistetaan Italian ympäriajoa varten useita, sillä jokainen kilpailun johtaja saa oman paitansa. Paitoihin on painettu kilpailun sponsorien logot, mutta niissä on myös paikat johon johtavan pyöräilijän joukkuueen sponsorien logot voidaan painattaa. Monesti etapin jälkeisessä palkintoseremoniassa käytettävä paita on eri kuin itse kilpailutilanteessa käytettävä. Paitojen ulkoasu on muuttunut vuosien varrella ja sen värisävy on tummentunut alkuperäisestä vaaleasta roosanpunaisesta lähemmäksi vaaleaa fuksian- tai magentanpunaista.

Muut Italian ympäriajossa nähtävät paidat ovat:

  • Sininen maglia azurra parhaalle mäkimiehelle (aiemmin vihreä, maglia verde)
  • Purppuranvärinen maglia ciclamino pistekilpailun johtajan paita, joka on ollut käytössä vuosina 1970–2009 ja 2017 eteenpäin (paita oli punainen "maglia rosso passione" vuosina 1966–1969 ja 2010–2016)
  • Valkoinen maglia bianca kokonaiskilpailun parhaalle nuorelle (alle 25-v.) kilpailijalle

Aiemmin käytössä olleet paidat:

  • Maglia azzurra, Intergiro-kilpailun johtajalle
  • Maglia blu, parhaalle yleisajajalle

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]