José Carreras

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
José Carreras
Henkilötiedot
Koko nimi Josep Maria Carreras i Coll
Syntynyt5. joulukuuta 1946 (ikä 77)
Muusikko
Aktiivisena 1954-
Tyylilajit ooppera
Levy-yhtiöt Sony ClassicalView and modify data on Wikidata

José Carreras (syntyjään Josep Maria Carreras i Coll[1], s. 5. joulukuuta 1946 Barcelona) on katalonialainen oopperatenori.

Carreras syntyi Barcelonassa. Hän esiintyi Espanjan radiossa 8-vuotiaana ja poikasopraanona Liceussa 11-vuotiaana. Hän opiskeli Conservatori Superior de Música del Liceussa. Carreras aloitti pian myös kansainvälisen uransa. Vuonna 1971 hän esiintyi Lontoossa ja vuonna 1972 Yhdysvalloissa.[2]

Vuonna 1991 José Carreras vieraili Turussa ja esiintyi silloisessa Typhoon-Arenassa, nykyisessä Turkuhallissa, yhdessä Montserrat Caballén kanssa. Heitä säesti Stockholm Sinfonietta johtajana Elio Boncompagni. Konsertin tallensi televisiolle Yleisradion TV1. Ohjelma Huippukonsertti: José Carreras ja Montserrat Caballé Turussa esitettiin TV1:ssä ensi kerran 9.11.1991. Vuonna 1993 hän konsertoi Typhoon-Arenassa sopraano Ilona Tokodyn kanssa itsenäisyyspäivän gaalassa, säestäjänä oli Turun kaupunginorkesteri, jota johti Vjekoslav Sutej.

Carrerasilla todettiin 1980-luvun lopulla leukemia, ja vuonna 1988 hän perusti José Carrerasin kansainvälisen leukemiasäätiön. Carreras on pitänyt myöhemmällä urallaan yhteiskonsertteja Luciano Pavarottin ja Plácido Domingon kanssa ”Kolme tenoria” -nimellä.[2] Oopperan lisäksi Carreras on laulanut zarzuelaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Encyclopaedia Britannica
  2. a b Jose Carreras all music guide. Viitattu 1.5.2013. (englanniksi)
Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.