Gran Teatre del Liceu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Liceu” ohjaa tänne. Liceu on myös Barcelonan metron asema.
Liceun julkisivu La Rambla -kadun puolelta
Sisänäkymä uudelleenrakentamisen jälkeen

Gran Teatre del Liceu (tai yksinkertaisesti Liceu (katalaaniksi); espanjaksi: Liceo) on oopperatalo La Rambla -kadun varrella Barcelonassa. Liceu on avattu 4. huhtikuuta 1847.

Poiketen muista Euroopan kaupunkien oopperataloista, joiden rakentamisesta ja ylläpidosta vastasivat valtaapitävät monarkiat, yksityiset rahoittajat olivat rakennuttaneet Liceun. Tämä vaikutti rakennuksen rakenteeseen siten, että siitä esimerkiksi puuttui kuninkaallinen aitio.

Rakennus tuhoutui tulipalossa vuonna 1861, mutta se rakennettiin nopeasti uudelleen.

Oopperakauden avajaisiltana 7. lokakuuta 1893, Guillaume Tell -oopperan toisen näytöksen aikana aitioihin heitettiin kaksi pommia. Vain toinen pommeista räjähti surmaten 20 ihmistä monen ihmisen haavoittuessa.

Hyökkäyksen sanottiin olevan anarkistien työtä ja syvästi järkyttyneestä Barcelonasta tuli tuon ajan levottomuuden symboli. Liceu avasi ovensa uudelleen 18. tammikuuta 1894, mutta hyökkäyksen yhteydessä kuolleiden katsojien käyttämät istuimet olivat käyttämättä monien vuosien ajan.

Ooppera tuhoutui tulipalossa 31. tammikuuta 1994. Yleisö ja yhteisöt vastasivat yksimielisesti tarpeeseen rakentaa uusi oopperatalo samalle paikalle parannetuilla välineillä ja tekniikoilla. Uudessa Liceussa on yhdistetty lukuisiin palossa tuhoutumattomiin osiin uusia osia. Näyttämö rakennettiin uudestaan uuden muotoisena ja uuden näyttämötekniikan kera.

Uudelleenrakentamisen aikana Liceun omistaja, joka oli rakentanut ja ylläpitänyt rakennusta, oli haluton hyväksymään kaupungin tarjousta auttaa rakennuksen uudelleenrakentamisessa. Syynä oli kaupungin asettama ehto, että oopperatalosta tulisi julkisen avustuksen jälkeen myös julkinen rakennus. Lopputulos oli, että Liceu ei ollut enää ainut yksityinen oopperatalo maailmassa.

Kesällä 2005 Gran Teatre del Liceu vieraili Savonlinnan Oopperajuhlilla, jossa se esitti Gaetano Donizettin oopperan Lemmenjuoma.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gran Teatre del Liceu.