John Money

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

John Money (1921 Uusi-Seelanti7. heinäkuuta 2006) oli pediatrian sekä lääketieteellisen psykologian emeritusprofessori Johns Hopkinsin yliopistossa. Hänellä oli pitkä ura seksologian ja sukupuoli-identiteettien tutkijana. Money kehitti monia uusia käsitteitä, kuten sukupuolirooli, parafilia ja lovemap. Moneyn monet määritelmät ja tutkimukset sukupuolirooleista ja sukupuoli-identiteettien riippuvaisuudesta ovat aiheuttaneet voimakasta arvostelua. Myös hänen pedofiliatutkimuksensa ja niiden pohjalta tehdyt päätelmät on kyseenalaistettu.

John Money kehitti myös teorian, jonka mukaan lapsen sukupuoli on tarpeeksi varhaisessa vaiheessa täysin muokattavissa.

Hän vastasi David Reimerin tapauksesta, jossa 1965 syntynyt poikavauva David Reimer menetti ympärileikkauksen seurauksena peniksensä. Money suositteli lapsen muuttamista tytöksi. Reimerin sukuelimet muotoiltiin tytön elimiä vastaaviksi, hänelle annettiin hormonihoitoja ja hänen nimensä vaihdettiin Brendaksi. Vanhempia neuvottiin kasvattamaan lapsi tyttönä. Teini-iässä Reimerille tehtiin lisää kirurgisia toimenpiteitä. Tutkimusryhmä totesi hänen kehittyneen sukupuoleensa ja rooliinsa tyytyväiseksi naiseksi. Vanhemmat ja lääkäri olivat kuitenkin antaneet liian myönteisen kuvan tuloksesta.

Reimerin aikuistuttua tuli ilmi, että hän oli aina kokenut itsensä miespuoliseksi. Reimer vaihtoi sukupuoli-identiteettinsä mieheksi ja alkoi käyttää itsestään nimeä David 14-vuotiaana. Vuonna 1987 Reimerille tehtiin sukupuolenkorjausleikkaukset takaisin mieheksi. Reimer teki itsemurhan 38-vuotiaana vuonna 2004.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oliver Burkeman, Gary Younge: Being Brenda The Guardian. 12.5.2004. Viitattu 2.3.2017. (englanniksi)
  2. John Colapinto: Gender Gap Slate. 3.6.2004. Viitattu 2.3.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.