John Money

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Money vuonna 1996.

John Money (1921 Uusi-Seelanti7. heinäkuuta 2006) oli pediatrian sekä lääketieteellisen psykologian professori Johns Hopkinsin yliopistossa. Hänellä oli pitkä ura seksologian ja sukupuoli-identiteettien tutkijana.[1] Money kehitti 1960-luvulla sukupuoli-identiteetin ja sukupuoliroolin käsitteet sekä teorian siitä, että tyttöjen ja poikien erilainen käyttäytyminen ei johtunut biologisista tekijöistä vaan kasvatuksesta. Lapsi omaksui Moneyn mukaan naisen tai miehen sukupuoli-identiteetin vähän yli kahden vuoden ikään mennessä, minkä vuoksi hän alkoi suositella intersukupuolisten lasten sukuelinten osittaista poistoa mahdollisimman nuorella iällä.[2] Moneyn mukaan lapsen sukupuoli oli täysin muokattavissa, jos sen teki tarpeeksi varhaisessa vaiheessa.

Money suositteli vauvaiällä ympärileikkauksen seurauksena peniksensä menettäneen David Reimerin muuttamista leikkauksen avulla muistuttamaan ulkoisilta sukuelimiltään tyttöä. Reimerin sukuelimet muotoiltiin uudestaan, hänelle annettiin hormonihoitoja ja hänen nimensä vaihdettiin Brendaksi. Vanhempia neuvottiin kasvattamaan lapsi tyttönä. Teini-iässä Reimerille tehtiin lisää kirurgisia toimenpiteitä. Tutkimusryhmä totesi hänen kehittyneen sukupuoleensa ja rooliinsa tyytyväiseksi naiseksi. Vanhemmat ja lääkäri olivat kuitenkin antaneet liian myönteisen kuvan tuloksesta.

Reimerin aikuistuttua tuli ilmi, että hän oli aina kokenut itsensä miespuoliseksi. Reimer vaihtoi sukupuoli-identiteettinsä mieheksi ja alkoi käyttää itsestään nimeä David 14-vuotiaana. Vuonna 1987 Reimerille tehtiin sukupuolenkorjausleikkaukset takaisin mieheksi. Reimer teki itsemurhan 38-vuotiaana vuonna 2004.[3][4]

Money kehitti myös parafilian käsitteen ja lovemapin.

Moneyn monet määritelmät ja tutkimukset sukupuolirooleista ja sukupuoli-identiteettien riippuvaisuudesta ovat aiheuttaneet voimakasta arvostelua. Myös hänen pedofiliatutkimuksensa ja niiden pohjalta tehdyt päätelmät on kyseenalaistettu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Money, John William (1944): Career or culture? : a study of the relation of vocation & culture in education. Open Access Te Herenga Waka-Victoria University of Wellington. Thesis. https://doi.org/10.26686/wgtn.17061158.v1
  2. Ei tyttö eikä poika – moni suomalaislapsi syntyy ilman sukupuolta. Anu Nousiainen. Helsingin Sanomien kuukausiliite 2.1.2016.
  3. Oliver Burkeman, Gary Younge: Being Brenda The Guardian. 12.5.2004. Viitattu 2.3.2017. (englanniksi)
  4. John Colapinto: Gender Gap Slate. 3.6.2004. Viitattu 2.3.2017. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.