Joensuun Elli (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joensuun Elli
Ohjaaja Anssi Mänttäri
Käsikirjoittaja Anssi Mähttäri
Perustuu Heikki Turusen romaaniin
Säveltäjä Asko Mänttäri
Kuvaaja Pentti Mutanen
Pääosat Jenni Banerjee
Reidar Palmgren
Jussi Puhakka
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Helsinki Dexline Oy
Ensi-ilta 2004
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Joensuun Elli on Anssi Mänttärin käsikirjoittama ja ohjaama draamaelokuva vuodelta 2004. Heikki Turusen samannimiseen romaaniin pohjautuva tarina kertoo juhannuksesta pohjoiskarjalaisessa kylässä 1970-luvun alussa.

Tarina sijoittuu leirintäalueelle, jossa kaupunkilaiset juhannusvieraat ja kyläläiset ovat henkisellä törmäyskurssilla. Paikallinen nuori mies Veijo haluaa menettää poikuutensa, mutta myös kaupunkilaismiehet ovat kiinnostuneet samasta, hiljaisesta ja tummasta Paula-nimisestä tytöstä.

Elokuva esitettiin MTV3-kanavalla kolmiosaisena televisiosarjana neljä vuotta teatteriensi-iltaa myöhemmin, lauantai-iltaisin 9.8.–23.8.2008.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Jenni Banerjee  Paula  
 Reidar Palmgren  Jousimäki  
 Jussi Puhakka  Veijo  
 Maija-Liisa Majanlahti  Natalia, Paulan äiti  
 Paavo Liski  Pajari  
 Santeri Kinnunen  Kolin Martikainen  
 Kaija Pakarinen  Aune, Veijon äiti  
 Jorma Kärkkäinen  Kesseli, Veijon isä  
 Tom Petäjä  Erkki, Veijon veli  
 Sanna-June Hyde  Lilli  
 Matti Rasila  Sergei, Paulan veli  
 Mats Långbacka  norjalainen  
 Antti Majanlahti  Olli, Helenan mies  
 Lotta Lehtikari  Sirpa, Erkin vaimo  
 Hanna-Liisa Aumanen  Helena, Veijon sisar  

Anssi Mänttäri oli kiinnostunut tarinan elokuvaamisesta jo romaanin ilmestymisestä 1974 lähtien, mutta vasta lähes 30 vuotta myöhemmin hanke toteutui. Silloinkin Suomen elokuvasäätiö antoi rahoitusta vain television minisarjalle, mutta Mänttäri halusi tuoda teoksensa myös elokuvateattereihin.[1]

Helsingin Sanomien Helena Ylänen kirjoitti elokuvan kulkevan ”pitkin matkaa ironian ja komedian välistä ohutta viivaa˝. Hänestä Joensuun Elli on enemmän kuin osiensa summa: ”Se voi hetkittäin näyttää junttihuumorilta, mutta tosi­asiassa junttihuumori on yksi sen aiheita. Junttihuumori on yksi niitä tapoja, joilla suomalaiset määrittelevät itsensä ja joita Mänttäri kerää tähän kulttuurisesti mielenkiintoiseen mosaiikkiin.” [1] MTV3-sivustolla Jari Rantala rinnasti elokuvan Markku Pölösen onnistuneeseen Turus-filmatisointiin Kivenpyörittäjän kylä ja piti puolestaan puskafarssinomaisia piirteitä kielteisinä: ”Joensuun Ellissä olisi aineksia vaikka mihin, mutta suuri osa niistä jää käyttämättä.” Hänestä Jussi Puhakka selviytyy hyvin rehvakkaan teinipojan roolistaan, mutta olemukseltaan runopoikamainen Reidar Palmgren on eksyksissä vaimonhakkaajana. Rantalan mielestä parhaista roolisuorituksista vastaavat Kaija Pakarinen, Paavo Liski ja Jorma Kärkkäinen.[2]

  1. a b Ylänen, Helena: Joensuun Elli. Helsingin Sanomat, 9.4.2004. Digilehti (maksullinen). Viitattu 13.10.2021.
  2. Rantala, Jari: Joensuun Elli MTV3. 7.4.2004. Viitattu 13.10.2021.