Jazz Jackrabbit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jazz Jackrabbit
Kehittäjä Epic Games, Arjan Brussee
Julkaisija Epic Games
Ohjaaja Arjan Brussee
Tuottaja Tim Sweeney, Mark Rein
Suunnittelija Cliff Bleszinski, Arjan Brussee
Käsikirjoittaja Arjan Brussee
Taiteilija Nick Stadler
Säveltäjä Robert A. Allen
Pelisarja Jazz Jackrabbit
Julkaistu
  • 30. heinäkuuta 1994
Lajityyppi tasohyppely, shoot ’em up
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Kaikenikäisille
USK 6
Alusta DOS
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto levyke
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Jazz Jackrabbit on Epic MegaGamesin kehittämä tasohyppelypeli, joka on julkaistu vuonna 1994 DOSille.

Jazz Jackrabbitin tekivät Cliff Bleszinski ja Arjan Brussee. Heidän inspiraation lähteinään olivat klassiset konsolipelit kuten Super Mario Bros., Mega Man ja erityisesti nopeatahtinen Sonic the Hedgehog. Näistä syistä pelin grafiikka ja ohjaus olivat videopelimäisiä, ja pelissä kehotettiinkin pelaajaa hankkimaan pelaamista varten Super Nintendon peliohjainta muistuttava PC:n peliohjain. PC Format -lehti nimesi Jazz Jackrabbitin tittelillä "Arcade Game of the Year".

Kolmetuhatta vuotta Aisopoksen sadun Kilpikonna ja jänis tapahtumien jälkeen vihamielisyydet kilpikonnien ja jänisten välillä jatkuvat. Jazz Jackrabbit vierailee useilla eri planeetoilla pelastaakseen prinsessa Eva Earlongin ja jänisten kotiplaneetta Carrotuksen ilkeän Devan Shellin ja hänen Turtle Terrorists -järjestönsä hirmuvallalta.

Jazz Jackrabbit on peliohjaukseltaan samantyyppinen kuin Sonic the Hedgehog -pelit. Peli koostuu kuudesta episodista; jokainen episodi sisältää kolme planeettaa, joissa on kussakin kaksi kenttää, kolmiulotteinen bonuskenttä josta voi löytää piilotetun erikoisjalokiven, sekä loppupomon kenttä. Jazzilla on elinvoimamittari, jossa oleva elinvoima vähenee kun viholliset koskettavat häneen. Elinvoima lisääntyy kun Jazz kerää porkkanoita. Jos elinvoimamittari tyhjenee, Jazz menettää yhden lisäelämän ja aloittaa kentän joko alusta tai viimeisimmästä tallennuspisteestä. Jazz voi tappaa vihollisensa sinisellä pistoolillaan, johon hän voi kerätä erilaisia ammuksia joiden tuhovoima vaihtelee.

Alun perin peliä myytiin levykkeillä, joilla oli joko kolme ensimmäistä tai viimeistä episodia, tai sitten kaikki episodit. Myöhemmin julkaistiin CD-ROM-versio, jossa oli kaikki kuusi episodia, kolme uutta episodia ja jouluteemainen vuonna 1994 tehty Holiday Hare -lisäosa.

Shareware-julkaisut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jazz Jackrabbitia julkaistiin shareware-muodossa, joka sisälsi ensimmäisen episodin. Joulukuussa 1994 julkaistiin ilmaiseen levitykseen episodi Holiday Hare. Vuonna 1995 julkaistiin toinen Holiday Hare uusilla kentillä. Holiday Hare -lisäosia pystyi pelaamaan vaikkei omistanutkaan muita osia Jazz Jackrabbitista.

Muut julkaisut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • JCS'94 on kenttäeditori Jazz Jackrabbitille. Se on yli kaksi vuotta vanhempi projekti kuin OpenJazz.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]