Jarmo Jylhä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jarmo Voitto Ilari Jylhä (s. 19. tammikuuta 1951 Loppi) on suomalainen säveltäjä, sanoittaja, sovittaja, tuottaja ja muusikko.[1]

Jylhän kiinnostus musiikkiin virisi 1950-1960 -lukujen taitteessa Elviksen, Tommy Steelen ja rautalankayhtyeiden ansiosta. Tärkein vaikuttaja oli The Beatles ja ensimmäinen kitara hankittiin osamaksulla v. 1964 lopulla.

1968 ilmestyi Shokki-levymerkillä Jarmo Jylhän laulama single Samantekevää / Nyt Kaiken toisin nään, jonka sävellykset ja sanoitukset olivat hämeenlinnalaiskaksikon Irwin Goodman ja Vexi Salmi käsialaa, nimimerkeillä William White – Leo Länsi. PSO (Pohjoismainen Sähkö Oy) julkaisi 1970-luvun alussa kaksi omista sävellyksistä/sanoituksista koostuvaa singleä Noutaja / Takaa-ajettu sekä Ilo Irti / Ei ole onnesi yhdestä kiinni, joiden jälkeen Jylhä vetäytyi laulu-uralta.

Armeijanpalveluksen jälkeen vuonna 1972 Jarmo Jylhä siirtyi päätoimisesti musiikin pariin ensimmäisen työpaikan ollessa Henry Haapalaisen Fonovox. Samoihin aikoihin jatkuivat musiikin sovitusopiskelut jazzkitaristi Tommy Nordströmin opastuksella.

Vuonna 1979 yhdessä Erkki Puumalaisen kanssa perustettu JP-Musiikki teki mittavan tuotannon Suomalaiseen kevyeen musiikkiin suurimman menestyksen ollessa Jaakko Teppo, hänen kolme ensimmäistä albumia, joista jokaista on myyty kasetit ja CD-versiot mukaan lukien yli 100 000 kpl. JP-Musiikin jälkeen Jarmo Jylhä oli perustamatta uutta Overdisc-yhtiötä, jonka toiminta jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. Myöhemmin hän on jatkanut pienimuotoista levynjulkaisutoimintaa Finedit-yrityksensä puitteissa.

Jarmo Jylhä on toiminut säveltäjänä, sanoittajana, sovittajana ja tuottajana lukuisille artisteille, joista mainittakoon muun muassa Berit, Tapio Heinonen, Sonja Lumme, Jaska Mäkynen, Esko Rahkonen, Salomon, Jarno Sarjanen, Reijo Taipale ja Jaakko Teppo.

Sävellyksiä ovat mm. Alla etelän taivaan, Casablanca, Ilo Irti, Kadotettu onni ja Kaunis maa, joista kaikista on useita levytyksiä, sekä Jaakko Tepon 1992 levyttämät Lenita ja Sammakkoprinssi. Jylhä sanoitti mm. käännöstekstin lastenlauluun Pingviinitanssi ja sovitti Jaakko Tepon kappaleen Pamela.

Jarmo Jylhä on toiminut myös tuottajana kahdessa Suomen Euroviisuedustajassa: Eläköön elämäSonja Lumme, Göteborg 1985 ja Bye Bye babyCatCat, Dublin 1994.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jarmo Jylhä Pomus.net. Viitattu 28.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]