Janus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee jumalaa. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Kaksikasvoinen Janus. Roomalainen veistos. Vatikaanin museo.

Janus (lat. Ianus) oli roomalaisen mytologian alkujen, loppujen ja muutoksen sekä ovien ja porttien jumala. Janusta palvottiin kylvöajan alussa, satoa korjatessa, häissä, syntymäpäivinä ja muissa tärkeissä aluissa ihmisen elämässä.

Ulkoasu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Janus kuvattiin usein kaksikasvoisena, kasvot katsomassa eri suuntiin, toinen menneisyyteen ja toinen tulevaisuuteen. Alun perin toinen kasvo oli parraton ja toinen parrakas, mahdollisesti symboloimassa Kuuta ja Aurinkoa, mutta myöhemmissä kuvissa molemmilla kasvoilla oli parta. Januksen oikeassa kädessä oli avain.

Kaksikasvoinen Janus oli kuva-aiheena useissa roomalaisissa kolikoissa.

Symbolismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mytologian mukaan Janus hallitsee kaikkia alkuja: Jokaisen päivän ensimmäistä tuntia, jokaisen kuun ensimmästä päivää ja jokaisen vuoden ensimmäistä kuukautta. Roomalaisissa kodeissa päivä aloitettiin aamurukouksella Janukselle. Latinan kielessä vuoden ensimmäinen kuukausi tammikuu (Ianuarius) nimettiin Januksen mukaan, mistä se myöhemmin levisi germaanisiin kieliin (esimerkiksi englannissa January, ruotsissa Januari ja saksassa Januar).

Alkujen, loppujen ja ovien lisäksi Janus symboloi muutosta alkukantaisesta elämästä sivilisaatioon ja maatalousyhteiskunnasta kaupunkivaltioon. Hän myös piti yllä tasapainoa sodan ja rauhan sekä nuoruuden ja vanhuuden välillä.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Janus.