Avain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee fyysistä avausvälinettä. Muut merkitykset täsmennyssivulla.
Mekaanisia avaimia
Elektroninen avain

Avain on väline, jolla avataan lukko. Se on tavallisesti erikoismuotoiltu hammastettu metallilevy tai -sauva. Avaimen kääntäminen lukossa aiheuttaa lukon salvan avautumisen. Lukoissa on usein myös erilaisia haittoja, jotka estävät lukkoa aukeamasta väärän muotoisella avaimella. Toisistaan eroavia haittayhdistelmiä kutsutaan sarjoituksiksi. Jotkut lukot ovat uudelleensarjoitettavissa, jolloin lukkoja ei tarvitse kokonaan vaihtaa avaimen tai avaimen kuvan päädyttyä vääriin käsiin. Kerrostaloihin ja julkisiin rakennuksiin asennetuissa lukoissa on joskus tavallisen sarjoituksen lisäksi toinen sarjoitus, joka mahdollistaa kaikkien talon lukkojen avaamisen lukkokohtaisten avainten lisäksi talokohtaisella yleisavaimella.

Avaintyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mekaaniset avaimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kodin lukkojen avainten tyyppejä Suomessa ovat pääsääntöisesti Abloy Classic, Profile ja Abloy exec -avain. Suomessa käytetään myös Protec-avaimia/lukkoja, mutta lähinnä liikeyrityksissä. Ulkomailla käytössä on Abloy Disklock Pro, jonka avain muistuttaa Protecia. Toinen tunnettu avainmerkki on Boda, jota ei enää valmisteta.

Myös maailman ensimmäinen avainkorttilukko, 1970-luvun lopulla patentin saanut norjalainen VingCard, perustui alun perin mekaaniseen reikäkorttiin ja -lukkoon, kunnes ratkaisua kehitettiin sähköisesti ohjelmoitavaksi.[1]

Elektroniset avaimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avainkortit ovat tavallisesti magneettijuovalla varustettuja luottokortin kokoisia avaimia, jotka ovat yksilöitävyytensä ansiosta kulunvalvontaan sopivia. Tällainen avain onkin yleensä liitetty kulunvalvontajärjestelmään. Avainkortteja on käytössä muun muassa kuntosaleilla, hotelleissa ja risteilyaluksilla. Magneettijuovallinen avainkortti luetaan lukijassa samoin kuin Wiegand-avain (ns. laku).

On olemassa myös etäluettavia avainkortteja, jotka jakautuvat toimintaperiaatteensa mukaan passiivisiin ja aktiivisiin. Tällaisia käytetään usein tarkempaan kulunvalvontaan (esim. koulut ja virastot).

Autoissa on nykyisin tavalliseen avaimeen rakennettu kauko-ohjain, jonka avulla lukko avataan ja suljetaan sähköisesti.

Avainten kopiointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mekaanisista avaimista voi tehdä kopioita, mutta patentin tarjoaman yksinoikeuden suojalla avaimen valmistaja voi estää kopioiden valmistamisen muuten kuin lukkotehtaalta talon isännöitsijän tai omistajan kautta. Tällaisten avainten kopioiminen kuitenkin mahdollistuu, kun mallisuoja tai patentti raukeaa tai jos avain kopioidaan sellaisessa maassa, jossa patentti ei ole voimassa tai sitä ei valvota.[2]

Magneettijuovallisia avainkortteja voidaan periaatteessa kopioida luotto- ja pankkikorttien tavoin. Monimutkaisempien avaimien kuten Wiegand-avainten tai etäluettavien siruavainten kopiointi on vaikeampaa.

Opportunistiset avaimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteen lukkoon sopiva avain (vasemmalla) ja vastaava opportunistinen minimiavain (oikealla)
Töytäisyavaimia ja -vasara, jolla pyritään hyppyyttämään lukon osia, jotta lukko saataisiin avattua
Kokeiluavaimia (vasemmalla ylhäällä), autonovien ravisteluavaimia (oikealla ylhäällä), toimistokaappien ravisteluavaimia (alhaalla)

Opportunisia avaimia käytetään tilanteissa, joissa lukon varsinainen avain ei ole saatavilla. Opportunistiset avaimet eivät täsmää suoraan lukon sarjoitukseen, vaan ne pyrkivät ohittamaan lukon, joko tilastollisilla tai teknisillä menetelmillä. Opportunistiset avaimet eivät yleensä toimi korkealaatuisten lukkojen kanssa, mutta ne ovat edullinen tapa heikkolaatuisempien lukkojen avaamiseen erikoistapauksissa. Mikäli opportunistiset avaimet eivät toimi, voidaan avaimeton lukko joutua joko tiirikoimaan tai rikkomaan kokonaan.

Minimiavaimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minimiavaimet toimivat vain hyvin alkeellisten lukkojen kanssa. Minimiavain valmistetaan ottamalla yhteen lukkoon sopiva avain ja poistamalla siitä mahdollisimman paljon materiaalia niin, että alkuperäinen lukon pystyy silti avaamaan kyseisellä avaimella. Tämän jälkeen minimiavainta kokeillaan muihin saman mallisiin lukkoihin siinä toiveessa, että sillä saisi avattua useita eritavoilla sarjoitettuja lukkoja.

Töytäisyavaimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Töytäisyavaimet pyrkivät hyppyyttämään lukon osia väliaikaisesti pois paikaltaan, jotta lukko saataisiin tällä välin avattua. Töytäisyavain valmistetaan jättämällä kustakin avaimen hampaasta jäljelle vain matala nysä. Tämän jälkeen avain asetetaan lukkoon osittain, lyödään erityisellä töytäisyvasaralla sisään lukkoon, jonka jälkeen avainta käännetään tavalliseen tapaan. Mikäli lukko ei aukea saatetaan menetelmää toistaa useita kertoja. Joskus töytäisyavainten tyveen laitetaan pieni kumirengas, jolla pyritään automatisoimaan töytäisyavaimen ulos vetäminen yksittäisten avausyritysten välissä.

Ravisteluavaimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ravisteluavaimet sisältävät monille avaimille tyypillisiä epämääräisiä muotoja. Nimensä mukaisesti ravisteluavainta heilutellaan lukossa ja käännellä välillä siinä toivossa, että avaimen ja kallistuskulma sattuisivat jollain ravistuskerralla sopimaan avattavaan lukkoon. Usein ravisteluavaimia säilytetään avainrenkaassa, joka mahdollistaa ravistelun ilman avaimesta kiinnipitämistä, jolloin avain pääsee liikkumaan vapaammin.

Kokeiluavaimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokeiluavaimet sisältävät ravisteluavainten tavoin yleisiä avaimissa esiintyviä muotoja, mutta niitä käytetään tyypillisesti samaan tapaan lukon varsinaisen avaimen tai minimiavaimen tavoin sillä niiden toiminta ei perustu lukon sarjoituksen tilastolliseen approksimointiin.

Teollisuusavaimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkut avaimet ja sarjoitukset ovat yksinkertaisesti niin yleisesti käytettyjä, että lukkoalan ammattilaiset voivat hankkia niitä sillä oletuksella, että niitä vastaavia lukkoja joudutaan kyllä ennemmin tai myöhemmin avaamaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. US patent 4,149,394: Lock arrangement employing mechanically acting code card and key card Google Patents. April 17, 1979. IFI CLAIMS Patent Services. Arkistoitu 29.1.2015.
  2. Lehtinen, Toni: Suutarit pääsivät kopioimaan Suomen yleisintä avainta Helsingin Sanomat. 20.10.2013. Viitattu 11.10.2016.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Avain.