Yleisavain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yleisavain (oikealla) ja yksilöllinen avain (vasemmalla).

Yleisavain on avain, joka pystyy avaamaan useita eri lukkoja, joihin on olemassa yksilölliset avaimet. Tyypillisesti esimerkiksi kerrostaloissa asuntojen oviin on asukkaan yksilöllinen avain, joka toimii vain kyseisessä lukossa ja huoltoyhtiön yleisavain, jolla voi avata kaikkien asuntojen ovet. Yleisavaimia on yleisesti käytössä myös yrityksissä kuten hotellit ja varastointipalvelut, joissa asiakkailla on käytössä yksilöllinen avain mutta yrityksen henkilökunta pystyy tarvittaessa avaamaan lukot omilla yleisavaimillaan.

Mekaanisissa yleisavaimissa on useita eri toimintaperiaatteita. Sylinterilukon lukkopesä saattaa olla suunniteltu sellaiseksi, että vain osa lukon tapeista estää lukon avaamisen ja yleisavaimessa kaikki muut paitsi kyseisten tappien kohdalla olevat urat on viilattu tasaiseksi. Tappeja voi olla myös useita päällekkäin, jolloin samassa lukkopesässä toimii kaksi eri avainta. Turvallisin menetelmä on asentaa kaksi eri lukkopesää, jotka avaavat saman lukon. Kahden lukkopesän haittapuolena on sen vaatima lisätila ja korkeampi hinta.

Yleisavain heikentää pääsääntöisesti aina lukon murtovarmuutta, sillä se joko yksinkertaistaa lukon rakennetta tai lisää eri vaihtoehtoja, joilla lukon voi avata ja siten helpottaa sen avaamista tiirikoimalla. Yleisavaimen joutuminen vääriin käsiin vaarantaa turvallisuuden kaikissa niissä tiloissa, joihin kyseisellä avaimella on pääsy.