Jamin minareetti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jamin minareetti ja Qasr Zarafshan
Minareetin monimutkaista kuviointia

Jamin minareetti on 65 metriä korkea minareetti Afganistanissa Ghowrin maakunnassa Hari Rud -joen varrella. Se sijaitsee vuorien keskellä 2 400 metrin korkeudessa. Kokonaan poltetusta tiilestä rakennettu minareetti on kuuluisa monimutkaisesta kuvioinnistaan, jossa on muun muassa jakeita Koraanista. Minareetti ja sitä ympäröivä arkeologinen alue kuuluvat UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Minareetti on rakennettu luultavasti 1100-luvun lopulla Ghuridien valtakunnan aikana. Valtakunnan tuhon jälkeen se oli pitkään unohduksissa ulkomaailmalta. Vasta vuonna 1886 se löydettiin uudestaan, ja maailman huomiota se sai vuonna 1957 ranskalaisten arkeologien tutkiessa aluetta.

Pyöreäpohjainen minareetti lepää kahdeksankulmaisen perustuksen päällä. Siinä on aikoinaan ollut kaksi puista parveketta, ja huipulla on ollut lyhty. Uskotaan, että Jamin minareetti on toiminut esikuvana rakennettaessa Delhissä sijaitseva Qutub Minar -tornia, joka on maailman korkein tiiliminareetti.

Jamin minareettia uhkaavat tällä hetkellä eroosio, veden imeytyminen ja tulvat, sillä sen lähellä virtaa kaksi jokea. Lisäksi maanjäristykset ovat alueella yleisiä. Ryöstelijät ja laittomat kaivaukset ovat olleet myös ongelmana ympäröivällä arkeologisella alueella. Minareetti on alkanut kallistua, mutta sen tukemiseksi tehdään työtä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jamin minareetti.