Jacques-Émile Blanche

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jacques-Émile Blanche, Lucien Simon tekemä muotokuva.

Jacques-Émile Blanche (18611942) oli ranskalainen taidemaalari, joka syntyi Pariisissa. Hän sai osakseen hyvin kansainvälisen kasvatuksen, koska hän kasvoi Pariisin vauraimpiin kuuluneessa kaupunginosassa de Lamballen ruhtinattarelle kuuluneessa talossa. Tämä talo oli aina eleganssin ja raffinoidun toiminnan sija jo 1700-luvulla ja tämä kaikki vaikutti herkän taiteilijan työhön ja käsityksiin.

Vaikka hän saikin nauttia Henri Gervexin opetusta, niin hän tästä huolimatta voidaan pitää itseoppineena taiteilijana. Hän saavutti suuren maineen eritoten muotokuvamaalarina. Hänen tapaansa kuvata henkilöitä ovat vaikuttaneet sekä ranskalaiset että englantilaiset taiteilijat ja tuo tapa koostuu luonteiden sivistyneestä ja hienostuneesta kuvaamisesta.

Hän oli pitkän elämänsä aikana myös surrealistien hyvä ystävä ja näiden ystävyyssuhteiden tuloksena syntyivät muotokuvat hänen hyvistä ystävistään Jacques Rigaut'sta ja René Crevelistä, mutta myös kirjailijoista Jean Cocteau'sta sekä André Gidestä.

Hänen parhaitten töidensä joukosta voidaan mainita ainakin isän muotokuva, mutta myös kirjailija Marcel Proustin nuoruudenkuva. Muotokuvissa on ikuistettu myös runoilija Pierre Louÿs, Taidemaalari Thaulow lapsineen, Aubrey Beardsley ja Yvette Guilbert.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Georges-Paul Collet, Jacques-Emile Blanche, Bartillat, 2006. ISBN 284100385X

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jacques-Émile Blanche.