Pierre Puvis de Chavannes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pierre Puvis de Chavannes
Puvis de Chavannes noin vuonna 1882
Puvis de Chavannes noin vuonna 1882
Henkilötiedot
Syntynyt14. joulukuuta 1824
Lyon, Ranska
Kuollut24. lokakuuta 1898 (73 vuotta)
Pariisi
Kansalaisuus ranskalainen
Taiteilija
Ala taidemaalari
Taidesuuntaus symbolismi
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Puvis de Chavannes työskentelemässä Hôtel de Villen seinämaalauksen parissa Pariisissa vuonna 1894.

Pierre Puvis de Chavannes (14. joulukuuta 1824 Lyon24. lokakuuta 1898 Pariisi) oli ranskalainen taidemaalari. Hän oli seinämaalauksen uudistaja ja teki renessanssin inspiroimana suurikokoisisia seinämaalauksia. Puvis de Chavannesin maalauksissaan oli laajoja väripintoja, yksinkertaisuutta ja varhaisrenessanssin henkisiä himmeitä värisävyjä, vaikka hän muuten suosi viileää klassismia. Hänen teoksensa vaikuttivat laajasti eri taiteilijoiden tuotantoon, myös Suomessa.[1]

Puvis de Chavannesin ura ei ollut välitön menestys, ja mainetta hän alkoi saavuttaa vasta joitakin vuosia myöhemmin, kun Ranskan hallitus hankki erään hänen töistään. Myöhemmin hän nautti laajaa arvostusta ja keräsi opetuslapsia nuoremman polven taiteilijoista. Vaikka Puvis de Chavannes opiskeli romantikkojen kanssa, hänen teostensa katsotaan yleensä edustavan symbolismia.

Vuonna 1844 Puvis de Chavannes matkusti opiskelemaan Pariisiin muun muassa Eugène Delacroix’n ja Thomas Couturen johdolla. Hän on tunnettu seinämaalauksistaan, joita hän maalasi moniin julkisiin rakennuksiin; näitä ovat Pariisissa muun muassa Panthéon, Hôtel de Ville ja Sorbonne sekä Yhdysvalloissa Bostonin kaupunginkirjasto. Montmartrella hänellä oli suhde mallinsa Suzanne Valadonin kanssa, josta tuli yksi aikansa johtavia naistaiteilijoita.

Monet suomalaistaiteilijat, muun muassa Venny Soldan-Brofeldt ja Pekka Halonen, saivat vaikutteita Puvis de Chavannesin töistä. Pitkälti hänen ansiotaan oli monumentaalimaalauksen uusi nousu, joka alkoi Ranskassa 1800-luvun lopulla. Helen Schjerfbeck on kertonut ihailleensa Puvis de Chavannesin maalausta Köyhä kalastaja.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Puvis de Chavannes, Pierre”, CD-Facta. Helsinki: WSOY, 1998. ISBN 951-0-23152-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]