Dieppe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Ranskan kaupunkia. Myös Kanadassa on Dieppe.
Dieppe
Dieppen keskustaa
Dieppen keskustaa
vaakuna
vaakuna
Valtio Ranska
Hallintoalue Ylä-Normandia
Departementti Seine-Maritime
Arrondissementti Dieppe
Kantoni Dieppe-Est ja Dieppe-Ouest
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
 – Pormestari Nicolas Langlois
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 11,67 km²
Väkiluku (2017) 29 080
 – Väestötiheys 2 500 as./km²

Dieppe on kaupunki Seine-Maritimen departementissa Ranskassa. Sen asukasluku vuonna 2017 oli 29 080 henkeä. Ensimmäistä kertaa vuonna 1030 mainitusta kalastajakylästä alkunsa saanut Dieppe sijaitsee Englannin kanaalin rannikolla. Sinne on säännöllinen laivayhteys useita kertoja päivässä Englannin Newhavenista.

Liittoutuneiden joukot tekivät epäonnistuneen operaatio Jubileena tunnetun Dieppen maihinnousun 19. elokuuta 1942 kaupungin satamaan. Vuosipäivänä kaupungissa vierailee veteraaneja ja heidän omaisiaan. Dieppe oli ollut jo aiemminkin sotilaallisesti tärkeä kohde; kaupunki koki merkittäviä tuhoja englantilais-hollantilaisten joukkojen pommituksessa vuonna 1694.

Nähtävyyksiä kaupungissa on muun muassa linna Château de Dieppe, joka säilyi ehjänä vuoden 1694 pommituksessa ja on nykyään museona. Nähtävillä on esimerkiksi norsunluuesineitä 1600- ja 1700-luvuilta. Uudempi nähtävyys ja ajanvietekeskus on laaja Les Bains -vesikeskus rannalla. Vanhassa keskustassa pidetään markkinat lauantaisin.lähde?

Dieppe

Kuuluisia dieppeläisiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]