Isänmaan puolustajan päivä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Venäjän presidentti tuntemattoman sotilaan haudalla 2008

Isänmaan puolustajan päivä (ven. День защитника Отечества, Den zaštšitnika Otetšestva) on Venäjän asevoimien vuosipäivä, jota vietetään 23. helmikuuta. Tuolloin ensimmäisessä maailmansodassa, 1918 venäläisjoukot torjuivat kohti Pietaria hyökänneet Saksan armeijan yksiköt Pihkovassa ja Narvassa. Päivä on ollut Venäjällä juhlapäivä vuodesta 1995.

Päivää vietetään myös Kirgisistanissa, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä sekä Moldovan itäslaavilaisenemmistöisellä Transnistrian alueella. Saman nimistä päivää juhlitaan 7. toukokuuta Kazakstanissa asevoimien perustamispäivänä. Tadžikistanissa 23. helmikuuta on kansallisen armeijan päivä.

Koska päivä on alkujaan omistettu sotilaille – suurin osa miehiä – siitä on muodostunut Venäjällä eräänlainen kansainvälisen naistenpäivän vastine, miestenpäivä.

Ukrainassa päivän vietto korvattiin 2014 14. lokakuuta sijoittuvalla Ukrainan puolustajan päivällä, joka on paitsi ortodoksisen kirkon pokrova, myös toisen maailmansodan aikaisen UPA:n perustamispäivä.[1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://euromaidanpress.com/2014/10/15/changing-the-date-of-defenders-day-breaks-ukraine-free-from-the-soviet-embrace/
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Isänmaan puolustajan päivä.
Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.