Isänmaan puolustajan päivä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Venäjän presidentti tuntemattoman sotilaan haudalla 2008

Isänmaan puolustajan päivä (ven. День защитника Отечества, Den zaštšitnika Otetšestva) on Venäjän asevoimien vuosipäivä, jota vietetään 23. helmikuuta. Tuolloin ensimmäisessä maailmansodassa venäläisjoukot torjuivat kohti Pietaria hyökänneet Saksan armeijan yksiköt Pihkovassa ja Narvassa 1918. Päivä on ollut Venäjällä juhlapäivä vuodesta 1995.

Päivää vietetään myös Kirgisistanissa, Valko-Venäjällä ja Moldovan itäslaavilaisenemmistöisellä Transnistrian alueella. Saman nimistä päivää juhlitaan 7. toukokuuta Kazakstanissa asevoimien perustamispäivänä. Tadžikistanissa 23. helmikuuta on kansallisen armeijan päivä.

Koska päivä on alkujaan omistettu sotilaille – suurin osa miehiä – siitä on muodostunut Venäjällä eräänlainen kansainvälisen naistenpäivän vastine, miestenpäivä.

Ukrainassa päivän vietto korvattiin 2014 Ukrainan puolustajan päivällä 14. lokakuuta, joka on paitsi ortodoksisen kirkon pokrova, myös toisen maailmansodan aikaisen Ukrainan kapinallisarmeijan perustamispäivä 1942.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://euromaidanpress.com/2014/10/15/changing-the-date-of-defenders-day-breaks-ukraine-free-from-the-soviet-embrace/
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Isänmaan puolustajan päivä.
Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.