Ilmor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mario Illien, yksi Ilmorin perustajista.

Ilmor on brittiläinen moottoriurheilutekniikkaa valmistava yritys. Ilmorin perustivat Mario Illien ja Paul Morgan vuonna 1984 Roger Pensken rahoituksella. Roger Penske sai 50 prosenttia yrityksen osakkeista, ja myi myöhemmin 25 prosenttia yrityksestä Chevroletille. Yritys kehitti aluksi IndyCar-moottoreita, ja kaudella 1991 se tuli F1-sarjaan toimittaessaan moottorit Leyton House-tallille. Kaudella 1992 se toimitti moottorit Marchille ja Tyrrellille. Kaudeksi 1993 Mercedes-Benz tilasi Ilmorin moottorit Sauber-tallille. Myöhemmin vuonna 1993 Mercedes osti Chevroletin osuuden Ilmorista, ja seuraavalla kaudella Sauberin Ilmor-moottoreiden nimi oli Mercedes-Benz, Pacific Grand Prix'n moottoreiden kantaessa edelleen Ilmor-nimeä. Kaudesta 1995 Ilmor toimitti Mercedes-moottorit McLaren-tallille, joka on saavuttanut Ilmorin moottoreilla paljon menestystä: kausilla 1995 ja 1996 sijoituttiin useita kertoja palkintokorokkeelle, kaudella 1997 voitettiin kolme kilpailua ja kausilla 1998 ja 1999 Mika Häkkinen voitti kuljettajien maailmanmestaruuden. Paul Morganin kuoltua lento-onnettomuudessa vuonna 2001 Mercedes kasvatti omistustaan 55 prosenttiin vuonna 2002, ja nimesi yrityksen Mercedes-Ilmoriksi.[1] Vuonna 2005 Mercedes osti loputkin Ilmorin osakkeista, ja yhtiön nimeksi tuli Mercedes-Benz High Performance Engines.

Ilmor Engineering[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2005 Mario Illien ja Roger Penske ostivat takaisin pienen Special Projects -osaston, joka oli vuodesta 2003 asti valmistanut Hondan IndyCar-moottorit. Tämä uusi, täysin Mercedes-Benzistä riippumaton yhtiö sai nimekseen Ilmor Engineering Ltd., ja jatkaa Hondan IRL-moottorien toimittamista, ollen sarjan ainoa moottorintoimittaja.

MotoGP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Garry McCoy ajaa Ilmor X3:a

Ratamoottoripyöräilyn MotoGP-sarjassa Ilmorilla oli talli mukana kausilla 2006-2007. Sen virallinen nimi oli Ilmor SRT. Talli osallistui yhdellä pyörällä kauden 2006 kahteen viimeiseen osakilpailuun. Ainoata pyörää ajoi Garry McCoy, jonka molemmissa starteissa hän sijoittui pistesijoille eli 15. parhaan joukkoon.

Kauden 2007 ensimmäisessä kilpailussa kumpikaan pyörä ei päässyt maaliin. Ilmor vetäytyikin sarjasta heti huonosti sujuneen avauskilpailun jälkeen, syynä tallin mukaan vetäytymisen takana oli raha- ja sponsoripula. Kuljettajina tuolla kaudella oli Britanniasta kotoisin oleva Jeremy McWilliams ja australialainen Andrew Pitt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mercedes buys control of Ilmor F1 News. 22.9.2002. Autosport.com. Viitattu 27.2.2022. (englanniksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ilmor.
Tämä moottoriurheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.