Ian Stevenson

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ian Pretyman Stevenson (31. lokakuuta 19188. helmikuuta 2007) oli kanadalainen biokemisti, psykiatri ja parapsykologi. Hän loi tutkijana laajan uran, jonka aikana hän syventyi muun muassa psykosomatiikkaan, kuolemanrajakokemuksiin ja jälleensyntymään. Hän haastatteli ja keräsi tarinoita pienistä lapsista, joiden väitettiin muistavan edellisiä elämiään. Stevenson piti myös lasten kertomuksia siitä, että he ovat saaneet edellisissä elämissään haavoja, jotka muistuttavat heillä nyt olevia syntymämerkkejä, vakavana osoituksena jälleensyntymän puolesta.[1] Stevensonin uskoon jälleensyntymään vaikutti hänen äitinsä teosofitausta. Hän ei myöskään uskonut, että LSD-kokemuksensa olisivat pelkästään aivojen tuottamia.[2] Hän tulkitsi hypoteesina olevan edistysaskel verrattuna freudilaiseen käsitykseen ihmisen persoonan muotoutumisesta lapsuuden aikana.[3]

Stevenson valmistui St Andrewsin yliopistosta Skotlannissa ja McGill-yliopistosta Montrealissa. Hän työskenteli pitkään Virginian yliopistolla, minkä mahdollisti se, että kopiokoneen keksijä Chester Carlson oli testamentillaan jättänyt miljoona dollaria Virginian yliopistolle sillä ehdolla, että rahat käytetään Stevensonin tutkimuksiin.[4] Kriittisten näkemysten mukaan tulosten luotettavuutta heikentää se, että valtaosa tapauksista dokumentoitiin sellaisten kulttuurien parista, joissa jälleensyntymä hyväksytään, että Stevenson teki lapsille johdattelevia kysymyksiä ja se, että hän joutui luottamaan tulkkeihin. Stevensonin selitys oli, että kyseisissä kulttuureissa näitä tarinoita arvostetaan ja kuunnellaan.[2] Yleisesti Stevensonin päätelmien on katsottu olevan perusteettomia ja pohjaavan haluun osoittaa oma vakaumus oikeaksi.[3][5]

Stevenson kuoli 88-vuotiaana keuhkokuumeeseen.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David Wallis: Conversations/Dr. Ian Stevenson; You May Be Reading This In Some Future Past Life The New York Times. 26.9.1999. Viitattu 6.12.2017. (englanniksi)
  2. a b The Skeptic's Dictionary: Ian Stevenson (1918-2007)
  3. a b Margalit Fox: Ian Stevenson Dies at 88; Studied Claims of Past Lives The New York Times. 18.2.2007. Viitattu 6.12.2017. (englanniksi)
  4. Jesse Bering: Ian Stevenson’s Case for the Afterlife: Are We ‘Skeptics’ Really Just Cynics? Scientific American Blog Network. Viitattu 6.12.2017. (englanniksi)
  5. Telegraph.co.uk: Professor Ian Stevenson
  6. Ian Stevenson; Sought To Document Memories Of Past Lives in Children
Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.