HyperTransport

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

HyperTransport on kaksisuuntainen väylä tietokoneiden emolevyissä. Liitäntä otettiin käyttöön 2. huhtikuuta vuonna 2001. Aiemmin liitäntä tunnettiin nimellä Lightning Data Transport. Tekniikkaa käytetään muun muassa AMD:n, Transmetan, PMC-Sierran, Broadcomin ja Raza Microelectronicsin suorittimissa.

HyperTransportista on kolme eri versiota: 1.0, 2.0, ja 3.0. Niiden kellotaajuudet alkavat 200 megahertsistä, ja päättyvät 2.6 GhZ:n nopeuteen. (Vrt PCI - väylä 33 - 66 MhZ) HyperTransport toimii DDR - periaatteella, eli se hyödyntää sähköpulssin nousevaa ja laskevaa reunaa, ja samalla sen tehollinen kellotaajuus on 2 kertaa suurempi, kuin nimelliskellotaajuus.

Hypertransportin edut tulevat ilmi siinä, että sen avulla voidaan yksinkertaistaa emolevyä paljon ilman, että sen suorituskyky kärsii. Esimerkiksi Intel joutui käyttämään emolevyissään eteläsiltaa, ja pohjoissiltaa kunnes sai Nehalem arkkitehtuuriin perustuvissa suorittimissaan integroitua muistiohjaimen suorittimeen.[1] AMDn suorittimissa muistiohjain on ollut jo pidempään integroituna suorittimeen jonka vuoksi AMD on voinut yksinkertaistaa emolevyjensä rakennetta. Intelin väyläratkaisua kutsutaan nimellä QuickPath Interconnect.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Canardplus 2009. Viitattu 4.3.2008.
  2. Muropaketti 2008. Viitattu 10.8.2008.