Hurrikaani-Loimaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hurrikaani-Loimaa
Koko nimi Hurrikaani Loimaa
Perustettu 2007
Kenttä Loimaan Liikuntahalli, Loimaa
– Kapasiteetti 1260
Puheenjohtaja Suomi Harri Syväsalmi
Valmentaja Suomi Olli Kuoksa
Sarja Mestaruusliiga

Hurrikaani-Loimaa on Loimaalla toimiva lentopallojoukkue, joka pelaa Suomen korkeimmalla sarjatasolla Mestaruusliigassa.

Hurrikaani-Loimaa nousi SM-liigaan kaudella 2007, kun se tiputti 1-sarjaan Korson Vedon, ja Keski-Savon Paterin yhdessä toisena joukkueena liigaan nousseen Valkeakosken Isku-Veikkojen kanssa. Tämän jälkeen seura on pelannut liigassa yhtäjaksoisesti. Sen paras saavutus on SM-hopea kaudelta 2011–2012.

SM-liigahistoria

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen historiansa ensimmäistä SM-liigakautta, joukkue vaihtoi nimensä Loimijoen Hurrikaanista Hurrikaani-Loimaaksi, koska joukkue oli keskittynyt viimeiset kaudet pelkästään Loimaaseen.[1]

Hurrikaanin joukkue lähti historiansa ensimmäiseen SM-liigakauteen tavoitteenaan pudotuspelit ja sarjapaikan säilyttäminen ilman karsintoja. Joukkueessa pelasivat 2007–2008 kauden alussa muun muassa kaksi etelä-amerikkalaista vahvistusta: venezuelalainen Renzo Sanchez ja brasilialainen Pedro olivat joukkueen ulkomaanvahvistukset kauden alussa. Hurrikaani hankki kuitenkin jo neljännen liigapelinsä jälkeen joukkueeseen lisää ulkomaanvahvistuksia Yhdysvalloista. Amerikkalaiset Mark Dusharme ja Dan Kellum pelasivat alkukautensa Tšekissä, kunnes päättivät vaihtaa seuraa. SM-liiga salli tuolloin kentällä kuitenkin yhtä aikaa vain kaksi ulkomaalaista, joten Hurrikaani ei voinut käyttää kaikkia ulkomaanvahvistuksiaan samassa pelissä. Pedron ja Renzo Sanchezin sopimukset purettiin lopulta, ja Hurrikaani jatkoi yhdysvaltalaisvahvistuksilla.

Ulkomaanavut Amerikasta olivat hyvä hankinta Hurrikaanille, sillä joukkue alkoi ottaa voittoja hiljalleen liigassa.[2] Lopulta runkosarja huipentui viimeiseen otteluun, jossa oli panoksena pudotuspelit tai liigakarsinnat Hurrikaanin kohdalta. Hurrikaani pelasi Muuramen Lentopalloa vastaan viimeisen runkosarjan ottelunsa ja otti 3-0 voiton täydessä Loimaan liikuntahallissa ja näin varmisti pudotuspelipaikan. Hurrikaani nousi näin karsintaviivan yläpuolelle ja tiputti samalla Isku-Veikot karsintasarjaan. Pudotuspeleissä Hurrikaani kohtasi jopa mitaleille povatun Mutalan Riennon avauskierroksella. Hurrikaani yllätti täydellisesti Riennon ja eteni sarjanousijana puolivälieriin mestarisuosikki Pielaveden Sampoa vastaan. Puolivälierissä Sampo osoittautui kuitenkin kovemmaksi ja eteni näin välieriin otteluvoitoin 3-0.[3]

Kaudelle 2008–2009 Hurrikaani lähti tavoittelemaan entistä parempaa sijoitusta. Joukkue hankki riveihinsä muun muassa 179 A-maaottelun verran kokemusta omanneen passari Petteri Laurilan sekä yleispelaaja Teemu Tolosen. Hurrikaani ei kuitenkaan saanut suurempaa menestystä kauden aikana. Joukkue kuitenkin paransi edelliskauden seitsemättä sijaansa pykälällä ollen kuudes SM-liigassa.

Kausi 2009–2010 oli pettymys seuralle ja koko joukkueelle. Hurrikaani tippui pudotuspeleistä ja joutui yllättäen liigakarsintoihin. Joukkue pystyi säilyttämään kuitenkin liigapaikkansa, kun se voitti Kokkolan Tiikerit karsintasarjassa otteluvoitoin 3-1. Kaudella 2010–2011 Hurrikaani selviytyi pudotuspeleihin jälleen. Joukkue tippui kuitenkin tulevalle mestarille Perungan Pojille puolivälierissä. Seuralla oli kyseisellä kaudella toistaiseksi sen ehkä nimekkäin pelaajamateriaali liigahistoriansa aikana.

Kaudeksi 2011–2012 Hurrikaani vahvistui merkittävästi: joukkue hankki yleispelaajaksi latvialaisen Aivars Petrusevicsin sekä suomalais-kuubalaisen Jimmy Hernandezin. Muutenkin joukkue vahvistui kesän aikana vahvasti, kun liigapaikkansa menettäneestä Salon Piivolleysta riveihin liittyivät maajoukkuekokemusta omanneet Tuukka Anttila ja Jesse Mäntylä. Hurrikaani voitti lopulta runkosarjan Mestaruusliigassa ennen kauden ennakkosuosikkia VaLePaa. Puolivälieräsarjassa Hurrikaani kaatoi paikallisvastustajansa Raision Loimun otteluvoitoin 3-1 edeten historiansa ensimmäistä kertaa välieriin. Välieräsarjassa joukkue kaatoi Pielaveden Sammon samoin lukemin kuin Loimun ja eteni historiansa ensimmäistä kertaa finaaleihin. Finaaleissa VaLePa oli tiukasti vahvempi otteluvoitoin 4-3. Hurrikaani kärsi tiukan tappion ratkaisufinaalissa erin 3-2. SM-hopea oli seurahistorian ensimmäinen. Joukkueen valmensi hopealle monivuotisen valmennusyhteistyön päätteeksi Ville Kakko, joka päätti kauteensa valmentajauransa toistaiseksi.

Kaudella 2012–2013 Hurrikaania valmensi Ismo Tuominen. Joukkue pysyi lähes samanlaisena kuin hopeaa saavuttanut joukkue. Vahvistuksia Hurrikaani hankki useita: Antti Poikela ja Eerik Jago Italiasta sekä Matti Oivanen Venäjän Superliigasta.

  1. Loimijoen Hurrikaanista tuli Hurrikaani-Loimaa lentopalloliitto. Viitattu 6.5.2007.
  2. Ensimmäinen liigavoitto tuomisina Vaasasta Hurrikaani Loimaa. Viitattu 15.12.2007. [vanhentunut linkki]
  3. Hurrikaanikausi ohi Hurrikaani Loimaa. Viitattu 21.3.2008. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]