Hulluruohot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hulluruohot
Nukkahulluruoho (Datura innoxia)
Nukkahulluruoho (Datura innoxia)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Solanales
Heimo: Koisokasvit Solanaceae
Suku: Hulluruohot
Datura
L.
Katso myös

  Hulluruohot Wikispeciesissä
  Hulluruohot Commonsissa

Datura innoxian siemenkota

Hulluruohot (Datura) ovat koisokasveihin kuuluva myrkyllinen kasvisuku. Hulluruohoja käytetään niiden myrkyllisyydestä huolimatta päihteinä ja lääkkeinä. Suvun kasvit ovat Suomessa laillisia.

Okahulluruoho eli hulluruoho (Datura stramonium) kasvaa Suomessa harvinaisena esimerkiksi puutarhakasvina ja villiintyneissä puutarhoissa. Se kuitenkin menestyy hyvin ja lisääntyy itsestään.

Suvun tieteellinen nimi Datura perustuu hulluruohon hindinkieliseen nimitykseen धतूरा dhatūra[1] ja pohjimmiltaan sanskritin sanaan धत्तूर dhattūra (karkeasti suomennettuna ’valkoinen piikkiomena’).[2]

Lajeja ja muunnoksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hulluruohot sisältävät myrkyllisiä antikolinergisia tropaanialkaloideja kuten skopolamiinia, hyoskyamiinia ja atropiinia.

Kasveista voidaan myös erotella kemiallisesti skopolamiini, jota käytetään tyrmäystippoina ja deittiraiskaushuumeena.[3] Skopolamiinia käytetään myös lääkkeenä: esimerkiksi lääkelaastareissa, joita käytetään ehkäisemään voimakasta matkapahoinvointia tai merisairautta, jos yleisemmin käytetyt lääkkeet kuten syklitsiini, eivät tehoa.

Päihdekäyttö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päihteenä hulluruohot ovat deliriantteja, joskin niiden päihdekäyttö voi olla hyvinkin vaarallista ja johtaa jopa kuolemaan. Hulluruohon myrkyllisyys riippuu kasvin iästä, kasvupaikasta, kasvin osista ja kasvupaikan sääolosuhteista, mistä johtuen päihdekäytössä ”sopivan annoksen” määrittäminen on käytännössä mahdollista vain laboratorio-olosuhteissa.

Kirjailija-antropologi Carlos Castaneda väittää kirjoissaan käyttäneensä hallusinogeenistä Datura inoxia -nimistä lajia Meksikossa opettajansa ”Don Juanin” opastuksella 1960-luvulla. Lajinmäärityksestä on tosin epävarmuutta.[4]

Useimmiten hulluruoho aiheuttaa käyttäjälleen hallusinaatioita, joita kasvia käyttäneet kuvaavat yleensä erittäin epämiellyttäviksi, pelottaviksi ja todentuntuisiksi.

  1. American Heritage Dictionary: datura
  2. Monier Monier-Williams, A Sanskrit-English Dictionary.
  3. Colombian Devil's Breath (Arkistoitu – Internet Archive) VICE 22.7.2007.
  4. Jim Conrad: Devil's Weed (Adapted from Naturalist Newsletter) backyardnature.net. 2007. Sierra Gorda Biosphere Reserve. Viitattu 27.6.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.