Hovivaunut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linja-automuseo, Galerie des Carosses, Versailles'n palatsin Grande Écurie'ssa Yvelinesin departementissa (Ile-de-Francen alueella Ranskassa), vaunua käytettiin Charlesin pojanpojan Henri d'Artois'n (Bordeaux'n herttuan) kastetilaisuudessa.
Venäjän keisariperheen hovivaunut noin. 1870.
Yrjö VI ja kuningatar Elisabet valjakkovaunuissa Kanadassa 1939.

Hovivaunut ovat monarkistimaiden hallitsijoiden kuten keisareiden ja kuninkaallisten hovin yksityiskäytössä liikkumiseen tarkoitetut hevosen kuljettamat vaunut, jotka on luokiteltu valtiollisen protokollan mukaiseksi liikennevälineiksi. Yleisesti vaunut rakentuvat nahkavanteisten ja teräsjousien varassa kulkeviksi nelipyöräiseksi kulkuvälineiksi ilman kattoa tai vaihtoehtoisesti neljän kulmapylvästä kannattelevan palkin varassa kannattelevalla kiinteällä katollaselvennä. Vaunut olivat tukevarakenteisia ja teknisesti huoliteltuja sekä rakenteen ulkopuolelta koristeelliseksi veistettyjä. Vaunut on sisätiloiltaan varustettu verhokankain pehmustetuilla istuimilla ja ikkunaverhoilla. Vaunut ovat olleet aikansa liikkumisen edelläkävijöitä.

Hovivaunuja on 2000-luvulla käytetty toisinaan kuninkaallisten julkisiin paraateihin, perinteisiin sekä muodollisiin seremonioihin kuten hääseremonioihin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanninkieliset lähteet:

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]