Honshunkuusi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Honshunkuusi
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Havupuut Pinophytina
Luokka: Havupuut Pinopsida
Lahko: Pinales
Heimo: Mäntykasvit Pinaceae
Alaheimo: Piceoideae
Suku: Kuuset Picea
Laji: maximowiczii
Kaksiosainen nimi

Picea maximowiczii
Regel ex Mast.

Katso myös

  Honshunkuusi Wikispeciesissä
  Honshunkuusi Commonsissa

Honshunkuusi (Picea maximowiczii) on mäntykasvien (Pinaceae) heimoon, kuusien (Picea) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on yksikotinen, ainavihanta puu, joka kasvaa korkeimmillaan noin 30 metriä korkeaksi. Rinnankorkeusläpimitaltaan puu voi kasvaa metrinpaksuiseksi. Kaarna on vaaleanharmahtavanruskeaa. Neulaset ovat suoria, nelikulmaisia, teräväkärkisiä, syvänvihreitä, 1–2 cm pitkiä ja noin 1 mm paksuja. Honshunkuusi kukkii toukokuussa. Hedekävyt ovat lieriömäisiä ja vaaleanruskeita. Emikävyt ovat 4–7 cm pitkiä ja halkaisijaltaan 1,5–2 cm. Emikävyt kypsyvät lokakuussa ja muuttuvat kypsyessään ruskeiksi. Siemenet ovat harmaanruskeita, noin 4 mm pitkiä ja 2 mm leveitä. Siementen lenninsiivet ovat vaaleanruskeita, muodoltaan vastapuikeita, 6–8 mm pitkiä ja 3–4 mm leveitä.

Honshunkuusi kasvaa luontaisena Japanissa Honshūn saaren keskiosissa. Laji kasvaa 1100–2000 metrin korkeudella merenpinnasta Chichibun ja Yatsugataken vuoristoissa sekä Senjogatake-vuorella. Lajin on raportoitu kasvavan myös Fuji-vuoren rinteiden metsissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Picea maximowiczii IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]