Hipgnosis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hipgnosis oli englantilainen vuosina 19681983 toiminut graafiseen suunnitteluun erikoistunut kolmihenkinen työryhmä. Ryhmän jäsenet olivat Storm Thorgerson, Aubrey Powell ja myöhemmin myös vuodesta 1974 lähtien Peter Christopherson. Ryhmä erikoistui suunnittelemaan rock-yhtyeiden levyjen kansia, tunnetuimpina asiakkainaan muun muassa Pink Floyd, Genesis, Led Zeppelin ja Yes.

Hipgnosis on yhdistelmä sanoista hip (uusi, trendikäs) ja gnosis, samalla muodostaen hypnoosilta kuulostavan sanan.

Storm Thorgerson oli Pink Floyd -yhtyeen jäsenten Roger Watersin, David Gilmourin ja Syd Barrettin ystävä kouluajoilta. Hipgnosis perustettiin vuonna 1968, kun Thorgersonia ja Aubrey Powellia pyydettiin suunnittelemaan Pink Floydin toisen levyn A Saucerful of Secrets kansikuva. Pink Floydin yhteyksien kautta Hipgnosis alkoi pian saada valokuvaus- ja suunnittelutöitä myös muille, aluksi pääasiassa EMI-yhtiön artisteille.

Kesään 1969 asti Thorgerson ja Powell olivat vielä filmi- ja taidekoulun opiskelijoita, ja he pystyivät työskentelemään Royal College of Artin tiloissa ja välineillä. Tämän jälkeen he työskentelivät Powellin kylpyhuoneessa, kunnes vuoden 1970 alussa he perustivat oman studion Lontooseen Denmark Streetille.

Hipgnosiksen läpimurtona voidaan pitää Pink Floydin vuoden 1973 albumia The Dark Side of the Moon, joka toi ryhmälle paljon kuuluisuutta valtavan myynnin siivittämänä. Monet pitävät "The Dark Side of the Moon"-levyn kansikuvaa kaikkien aikojen parhaana levyn kansikuvana.

Vuonna 1974 Peter Christopherson liittyi ryhmään assistentiksi ja pian hänestä tuli ryhmän täysiverinen jäsen.

Ryhmä hajosi vuonna 1983. Osa jäsenistä jatkoi MTV:n myötä yleistyneiden musiikkivideoiden parissa Greenback Films -yhtiössä. Ryhmän jäsenistä ainakin Storm Thorgerson on jatkanut myös levyjen kansien suunnittelemista ja toteutustyötä. 1980- ja 1990-luvuilla hän suunnitteli kansia pääasiassa Pink Floydille ja yhtyeen jäsenille, 2000-luvulla hän on työskennellyt mm. The Mars Voltalle.

Hipgnosikselle ominainen tyyli oli käyttää mitä erikoisimpia valokuvakameratrikkejä ja viitata kansikuvassa johonkin levyn sanoituksista tai musiikista löytyvään asiaan. Hipgnosiksen suunnittelu kattoi usein kansikuvan lisäksi koko LP-levyn pakkausmateriaalin, mukaan lukien sisäpussit, etiketit ja julisteet.

Suomalaisten artistien levyistä Hipgnosis teki ainakin Jukka Tolosen Crossection-kokoomalevyn kannen vuonna (1974).

  • Hipgnosis: The Work Of Hipgnosis - Walk Away René. Iso-Britannia: Paper Tiger, 1989. ISBN 0-905895-08-8.
  • Fitch, Vernon: The Pink Floyd Encyclopedia. Kanada: Collector's Guide Publishing, 2005. ISBN 1-894959-24-8.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.