Hevoshullu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hevoshullu
Lehtityyppi aikakauslehti
Julkaisija Egmont Kustannus
ISSN ISSN 0356-5483
Levikki 11 526
Perustettu 1972
Päätoimittaja Marjo Kylmänen
Kotipaikkakunta Tampere
Kotimaa Suomi
Sivukoko 52
Ilmestymistiheys 26/vuosi
Kotisivu Hevoshullu

Hevoshullu (epämuodollisesti usein HH) on lasten ja nuorten hevosaiheinen lehti. Se on ruotsalaisen Min Hästin sisarlehti. Lehden julkaisija on Egmont Kustannus ja se ilmestyy kahden viikon välein keskiviikkoisin. Hevoshullussa on vakiopalstoja (Kysy hevosista, Sukutauluseinä, Ravikavio, Tallinseinä...) sekä hevosaiheisia sarjakuvia, tieto- ja viihdeartikkeleita, kilpailuja ja pääosin lukijoiden kirjoittamia novelleja. Myös hevosaiheisia julisteita julkaistaan.

Hevoshullun päätoimittaja on Marjo Kylmänen. Eri palstoja pitävät vakituiset avustajat Minna Holstikko, Marvi Jalo, Terhi Kemppinen, Camilla Kivilaakso, Heli Kujala, Leena Kurikka, Tiia Lehtonen, Noora Mäkinen ja Nina Niemelä.

Hevoshullussa on 1970-luvulta saakka seikkaillut vakituisesti Lena Furbergin luoma sarjakuvahahmo Polle – maailman monin poni. Lehdessä on vuosien varrella julkaistu monia lyhyitä ja pitkiä jatkosarjoja, tunnetuimpina kenties oikeiden ruotsalaisten yksityistallien tapahtumiin perustuvat 1970–1980-luvun Niemelän tytöt (Ola ja Ylva Ericson) sekä 1996 alkanut Tuuvan talli (Lena Furberg).

Hevoshullun alkuaikoina 1970-luvulla sarjakuvia piirsi muiden muassa Veikko Savolainen, tutummin Joonas (sarjoja muiden muassa Hirnu, Tallin Jengi, Annika ja Sirkus Napoleon). Hevoshullun sarjakuvat ovat kuitenkin pääosin olleet ruotsalaisia, piirtäjinä erityisesti Lena Furberg ja Ola Ericson. 1970-luvulta 1990-luvun alkuvuosiin saakka Hevoshulluun tuotti sisältöä myös Ulla-Maija "Uma" Aaltonen, joka piti suosittua Misty vastaa -kysymyspalstaa sekä tarinoi hevosen näkökulmasta nuoresta Minkki-tammasta ja myöhemmin sen veljestä Cappuccinosta.

Varsinaisen lehden lisäksi Hevoshullu on julkaissut erikseen myytäviä vuosialbumeita ja spesiaaleja. Myös muunlaista oheismateriaalia kuten julistelehtiä, kalentereita ja jatkosarjakuva-albumeita julkaistaan. Misty vastaa -kysymyspalstan parhaat palat on koottu kahdeksi Otavan julkaisemaksi kirjaksi, Misty vastaa (1986) ja Oma hevonen (1989). 31.1.2007 ilmestyi lehden 100-sivuinen tuplanumero.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]