Herrat ovat herkkäuskoisia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Herrat ovat herkkäuskoisia
Elokuvan juliste.
Elokuvan juliste.
Ohjaaja Helmer Adler
Käsikirjoittaja Helmer Adler
Veikko Ström
Perustuu Seere Salminen: Herrat ovat herkkäuskoisia
(näytelmä, 1937)
Tuottaja Erik Blomberg
Säveltäjä George de Godzinsky
Kuvaaja Erik Blomberg
Leikkaaja Erik Blomberg
Lavastaja Jan Tschiftschis
Pääosat Arvi Tuomi
Anni Hämäläinen
Mirjami Kuosmanen
Sasu Haapanen
Toini Vartiainen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Eloseppo Oy
Ensi-ilta 13. syyskuuta 1939
Kesto 78 min
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Herrat ovat herkkäuskoisia on Helmer Adlerin ohjaama komediaelokuva vuodelta 1939. Se perustuu Serpin huvinäytelmään vuodelta 1937.

Herrat ovat herkkäuskoisia on Helmer Adlerin (1908–1940) ensimmäinen ja ainoa elokuvaohjaus. Hän kuoli oman käden kautta seuraavana vuonna. Elokuva oli 15-vuotiaan Toini Vartiaisen ensimmäinen. Lullan Helo näytteli tässä elokuvassa ainoan kerran valkokankaalla.

Tarinassa öisellä maantiellä sattuu onnettomuus: vuokra-auto joutuu väistämään kahta kovaa vauhtia vastaantulevaa autoa, suistuu tieltä ja vierii sillankorvasta jokeen. Samana aamuna professori Karpalaisen perheessä valmistaudutaan isän 60-vuotispäivän viettoon. Keittäjätär Loviisa on saanut avukseen uuden sisäkön, Sanelman, ja opettaa tätä talon tavoille, kun Laura-tytär hiipii sisään rähjääntyneen näköisenä selittäen olleensa tanssimassa: Loviisa lupaa pysyä vaiti tytön myöhäisestä kotiintulosta ja vakuuttaa samaa, kun perheen poika Risto, maisteri ja elokuvaohjaaja, ilmestyy kotiin yhtä hämäräperäisen oloiselta retkeltä. Pian myös professori itse palaa ulkoa väsyneenä ja takki märkänä sanoen olleensa aamukävelyllä; helpottuneena hän kuulee Loviisalta, että rouva ei ole vielä herännyt. Aamun valjettua asunnon edustalle kokoontunut sekakuoro tervehtii laulullaan päivänsankaria ja myös lapset esittävät onnittelunsa professorille, joka käyttäytyy hajamielisesti, koska on huolissaan monen vuoden työn vaatineen käsikirjoituksensa katoamisesta. Perheen murrosikäinen tytär Raikku lukee sanomalehdestä uutisen auto-onnettomuudesta, jonka yksityiskohdista sekä professori että Risto näyttävät olevan hyvin perillä. Lauralla on omat välienselvittelynsä Kai Ottersonin kanssa: he ovat olleet yhdessä ajelulla ja osallisia onnettomuuteen, samoin kuin Risto oman seuralaisensa rouva Jorvaksen kanssa; lisäksi Ottersonilla on ollut suhde rouva Jorvakseen ja Laura vaatii miestä tekemään ratkaisunsa.

Sanelma saa potkut talosta jätettyään kermakakun tuolille. Neiti Urpu Paju, professorin kanssa kirjeitä vaihtanut nainen, saapuu taloon uudeksi sisäköksi, ja professori kauhistuu hänet nähdessään. Tästä alkaa kommellusten ja väärinkäsitysten hullunmylly, kun professorin onnettomuuspaikalle unohtama käsikirjoitussalkku sisältöineen joutuu vääriin käsiin.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Arvi Tuomi  professori Kristian Karpalainen  
 Anni Hämäläinen  rouva Norma Karpalainen  
 Mirjami Kuosmanen  Laura Karpalainen  
 Sasu Haapanen  Risto Karpalainen  
 Toini Vartiainen  Raili ”Raikku” Karpalainen  
 Hertta Jack-Leistén  Loviisa  
 Inari Koponen  Sanelma  
 Emmi Jurkka  Urpu Paju  
 Sven Relander  kustantaja Haapio  
 Edvin Ingberg  yliopiston lähetystön puheenjohtaja  
 Helvi Aunio  rouva Jorvas  
 Erkki Uotila  Kai Otterson  
 Matti Aulos  tuomari Korpi  
 Lullan Helo  Nuorten Naisten Suojeluyhdistyksen edustaja  
 Rosi Rinne  Suojeluyhdistyksen toinen edustaja  
 Senja Soitso  Haapion palvelustyttö  
 Jalmari Parikka  poliisi  
 Jan Tschiftschis  leipuri Lindström  
 Kössi Leino  vieras herra  
 Lauri Korpela  kolmas herra  
 Kaarlo Saarnio  herra Julkunen  
 Helmer Adler  tohtori Van Hu San  
 Vili Lehosti  syntymäpäivävieras  
 Evald Terho  syntymäpäivävieras  

Serp-komedia ei erityisesti ihastuttanut mutta ei myöskään vihastuttanut arvostelijoita. Ensikertalaisen Adlerin ohjausta kiiteltiin: ”Hänen on täytynyt muutta huvinäytelmä farssiksi ennen kuin on saanut pidetyksi siinä tarpeellisen pirteyden ja vauhdikkuuden.” Toisaalta filmiä kritisoitiin nopeatempoiseksi: ”Filmi mennä kohisee yleisön naurun säestämänä eteenpäin ilman, että sillä tai katselijalla olisi aikaa jäädä yksityiskohtia muistelemaan.” Näyttelijöistä nähtiin parhaina Hertta Jack-Leistén, Emmi Jurkka ja Arvi Tuomi. Erään arvostelijan mukaan ”Leistén ja Jurkka muodostavat näyttelijäkaartin ykkösparin. He pitävät farssityylinkin kohtuuden rajoissa, mitä ei voi kaikista esiintyjistä sanoa.”