Hellenika Oksyrhynkhia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hellenika Oksyrhynkhia
Kirjailija Kratippos (?)
Kieli muinaiskreikka (klassinen)
Genre historia
Julkaistu 300-luku eaa.
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Hellenika Oksyrhynkhia (lat. Hellenica Oxyrhynchia; POxy 842[1]) on nimitys antiikin Kreikan historiaa käsittelevälle teokselle, jonka katkelmia on löydetty Oksyrhynkhoksesta. Vuonna 1906 löydetty papyruksenpalanen käsittelee peloponnesolaissodan loppuvuosia ja erityisesti Notionin taistelua. Toinen, vuonna 1942 löydetty kappale käsittelee tapahtumia 300-luvulla. Täydellisen teoksen arvellaan olleen jatkoa Thukydideen Peloponnesolaissodalle.

Myös Ksenofon ja Diodoros Sisilialainen käsittelevät kyseistä ajanjaksoa teoksissaan. Ennen ensimmäisen papyruskappaleen löytämistä vuonna 1906 historioitsija Ksenofonin Hellenikaa pidettiin parempana kun Diodoroksen maailmanhistoriaa. Hellenika Oksyrhynkhian kirjoittajan, jota yleensä kutsutaan nimellä P (papyruksesta), tekstiä on kuitenkin pidetty selkeänä ja pragmaattisena.[2] Hellenika Oksyrhynkhian kuvaukset eräistä tapahtumista sopivat myös paremmin yhteen Diodoroksen kuvausten kanssa kun Ksenofonin. Tämän takia nykyään suositaankin yleensä Diodoroksen versiota eräistä tapahtumista Ksenofonin kustannuksella.

Ei tarkalleen tiedetä kuka Hellenika Oksyrhynkhian kirjoittaja P oli. On esitetty, että kyseessä olisi ollut joko Eforos tai Theopompos. Nykyään kuitenkin yleinen käsitys on, että kirjoittaja oli 300-luvulla eaa. Ateenassa elänyt Kratippos.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. P.Oxy 842 Oxyrhynchus Online. The Imaging Papyri Project, University of Oxford. (englanniksi) (muinaiskreikaksi)
  2. Klaus Meister, "Oxyrhynchus, the historian from," from the Oxford Classical Dictionary, Simon Hornblower and Antony Spawforth ed.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.