Helisevänjärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helisevänjärvi
Valtio Venäjä
Koordinaatit 60°55′34″N, 29°37′34″E
Pinta-ala 11,8 km²
Helisevänjärvi

Helisevänjärvi (v:sta 1948 ven. Любимовское озеро, Ljubimovskoje ozero) on järvi Karjalankannaksella Käkisalmen piirissä Leningradin alueella Venäjällä. Järvi sijaitsee Suomen Neuvostoliitolle luovuttamalla alueella, ja se sijaitsi Suomelle kuuluessaan Kirvun, Vuoksenrannan ja Räisälän kuntien rajalla.

Helisevänjärvi koostuu kahdesta pitkästä, kapeasta ja luode–kaakko suuntaisesta osasta, jotka yhdistää toisiinsa kapea salmi. Helisevänjärven eteläisempi osa on noin 12 kilometriä pitkä ja leveimmästä kohtaa noin yhden kilometrin levyinen. Eteläinen osa monilahtinen. Eteläisemmän osan luoteispäähän laskee Juoksemajärvestä tuleva Helisevänjoki. Pohjoisemman osan luoteispäähän laskee Kuunjoki. Helisevänjärvi laskee kahta reittiä pitkin Vuoksen pohjoiseen laskuhaaraan. Eteläisestä osasta alkava lasku-uoma laskee Torhojärveen, joka on Vuoksen leventymä ja pohjoisesta osasta alkava lasku-uoma laskee Vuokseen Räisälän kirkonkylän pohjoispuolella.

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.