Heinz Brandt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heinz Brandt siviilipukuisen Wernher von Braunin vasemmalla puolella.

Heinz Brandt (11. maaliskuuta 1907 Charlottenburg21. heinäkuuta 1944 Rastenburg) oli saksalainen kenraalimajuri ja yksi niistä neljästä henkilöstä, jotka kuolivat niin sanotun heinäkuun 20. päivän salaliiton Adolf Hitleriä vastaan vuonna 1944 tekemässä salamurhayrityksessä.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinz Brandt oli syntynyt Charlottenburgissa lähellä Berliiniä vuonna 1907. Hän liittyi Reichswehrin kadettikouluun vuonna 1925. Hänestä tuli luutnantti vuonna 1928. Brandt oli taitava ratsastaja ja voitti Berliinin olympialaisissa 1936 esteratsastuksesta olympiakultaa.

Toisen maailmansodan aikana Brandt liittyi OKW:hen eli Wehrmachtin pääesikuntaan. OKW toimi toisessa maailmansodassa Saksan asevoimien ylimpänä johtona. OKW:n johtajana oli Wilhelm Keitel.

Brandt haavoittui vakavasti heinäkuun 20. päivän salaliiton pommiattentaatissa, jonka tarkoituksena oli salamurhata Adolf Hitler. Claus von Stauffenbergin asettama pommi räjähti aivan Brandtin jalkojen juuressa. Brandt yritettiin pelastaa, mutta leikkausyritykset eivät auttaneet ja hän kuoli seuraavana päivänä 21. heinäkuuta 1944 Rastenburgissa Itä-Preussissa. Hitler ylensi Brandtin kuoleman jälkeen vielä kenraalimajuriksi.

Vuonna 2008 ilmestyneessä heinäkuun 20. päivän salaliittoa käsittelevässä elokuvassa Operaatio Valkyrie Brandtia näytteli Tom Hollander.