Hans Stuck

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hans Stuck
Hans Stuck vuonna 1929
Hans Stuck vuonna 1929
Ura Formula 1:n MM-sarjassa
Kansalaisuus Saksan lippu & Itävallan lippu
Aktiivivuodet 1951–1953
Talli(t) BRM,
AFM (yksityisesti),
Ferrari
Kilpailuja 5
Maailmanmestaruuksia 0
Voittoja 0
Palkintosijoja 0
Paalupaikkoja 0
Nopeimpia kierroksia 0
MM-pisteitä 0
Ensimmäinen kilpailu Britannian GP 1951
Ensimmäinen voitto
Viimeinen voitto
Viimeinen kilpailu Italian GP 1953

Hans Stuck (27. joulukuuta 1900 Varsova, Kongressi-Puola, Venäjä9. helmikuuta 1978 Grainau, Baijeri, Saksa) oli saksalais-itävaltalainen kilpa-ajaja. Huolimatta Grand Prix -menestyksestään Auto-Unionilla, hänet tunnetaan vielä paremmin ylivoimaisuudestaan rinneajoista, joista hän sai lempinimen ”Bergkönig” eli ”vuoren kuningas”.

Stuck aloitti rinneajot vuonna 1923 Austro-Daimlerilla, joita hallitsi pitkään, vielä rata-autoiluun siirtymisenkin jälkeen. Tavattuaan Adolf Hitlerin, hän ajautui mukaan natsien autonvalmistussuunnitelmiin, joihin kuului muun muassa Ferdinand Porsche, ja näin ollen päätyi ajamaan Auto-Unionilla. Hän menestyi ennen toista maailmansotaa Auto-Unionin kultakaudella loistavasti: vuonna 1934 hän voitti jokaisen kilpailun, johon osallistui. GP-autoilun ohella hän jatkoi rinneajojen dominointia. Vuonna 1938 Stuck lopetti kuitenkin ajamisen Auto-Unionilla. Ei tiedetä varmasti saiko hän potkut vai erosiko hän.

Sodan jälkeen saksalaisilta oli kielletty osallistuminen kisoihin aina vuoteen 1950 asti, joten hän vaihtoi kansalaisuutensa hetkeksi itävaltalaiseksi. Hän osallistui uuteen sarjaan, Formula 1:iin tuntemansa Alex von Falkenhausenin kautta tämän tallissa, muttei kerännyt enää suurta menestystä sarjassa. Vuonna 1957 hän voitti 60-vuotiaana viimeisen kerran rinneajon mestaruuden.

Stuckin poika, Hans-Joachim, on myös kilpa-ajaja. Hän oppi ajamaan Nürburgringillä isänsä opastuksessa.

Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.