Hanafuda

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nintendon tuottamia Hanafuda-kortteja esitteillä lasivitriinissä.

Hanafuda (花札) tarkoittaa japanilaista korttipakkaa, joka on kehittynyt portugalilaisista pelikorteista. Kortit tunnetaan Koreassa nimellä hwatu, ja Havaijilla se joskus lausutaan hanafura. Hanafuda -korteilla pelataan useita eri korttipelejä, joista tunnetuimmat ovat japanilainen Koi Koi ja korealainen Go stop. Hanafuda tarkoittaa Kukkakortteja, ja korteilla pelattavista peleistä käytetään yleisnimeä Hanafuda- eli kukkakortti-pelit.

Vaikka Japanissa pelattiin useita hienostuneita korttipelejä jo aikaisilla ajanjaksoilla, ei niitä silti pelattu uhkapeleinä taikka köyhien keskuudessa. Kaikki kuitenkin muuttui vuonna 1549, kun Francis Xavier rantautui Japaniin tuoden mukanaan portugalilaisen korttipakan. Länsimaiset korttipelit kuitenkin kiellettiin samassa yhteydessä, kun Japani sulki yhteytensä länsimaailmaan vuonna 1633.

Koska kielletyt kortit olivat olleet suosittuja, tuntematon pelaaja kehitti korttipelin "Unsun Karuta". Nämä kortit oli koristeltu kiinalaisella taiteella, kuvaten kiinalaisia sotilaita, aseita, haarniskoita sekä lohikäärmeitä. Pakka koostui 75 kortista, mutta peli ei ollut korkean oppimiskynnyksensä takia yhtä suosittu kuin länsimaiset korttipelit.

Vuosina 1765–1788 korttipeli nimeltä Mekuri Karuta otti Unsun Karutan paikan. Pakassa oli 48 korttia, jotka jakaantuivat neljään 12 kortin settiin. Pelistä tuli laajalti suosittu, ja se oli yksi yleisimmistä uhkapelimuodoista tällä ajanjaksolla. Peli kiellettiin suosionsa takia vuonna 1791.

Seuraavina vuosikymmeninä kehitettiin lukuisia muita korttipelejä, jotka kuitenkin melkeinpä heti kiellettiin uhkapelikäyttönsä takia. Hallitus kuitenkin tajusi, että maassa tulisi aina olemaan jokin kansan pelaama uhkapeli, ja ryhtyi höllentämään tiukkaa uhkapelilakiaan.

Tämän tuloksena syntyivät lopulta Hanafuda-pelit, jotka yhdistelivät perinteisiä japanilaisia elementtejä länsimaiseen korttipeliin. Korttipelit eivät kuitenkaan enää olleet niin suosittuja kuin hallituksen kieltokauden aikana.

Vuonna 1889 Fusajiro Yamauchi perusti yrityksen Nintendo Koppai valmistaakseen käsintehtyjä Hanafuda-kortteja. Vaikka yritykseltä kesti jonkin aikaa päästä vauhtiin, pian hanafuda-kortteja alettiin käyttää peliluolissa, ja korttipeleistä tuli jälleen suosituja Japanissa. Nintendo Koppaista tuli myöhemmin tunnettu videopelivalmistaja Nintendo.

Nykyään Hanafuda-pelejä pelataan erityisesti Havaijilla sekä Koreassa. Ne ovat kahden tai kolmen hengen pelejä, tosin Havaijilla tunnetaan myös useamman pelaajan versio nimeltä Sakura.

Hanafuda-pakassa on 48 korttia kuten niitä edeltäneissä portugalilaisissa pakoissa. Kortit jakaantuvat 12 maahan, joista jokaisessa on neljä korttia. Kortteja ei ole merkitty numeroin tai maatunnuksin. Jokainen maa edustaa yhtä kuukautta, jonka tunnistaa kuukaudelle tyypillisestä kukasta, joka korttiin on kuvattu. Pakassa on eriarvoisia kortteja, jotka tunnistaa kukkien oheen kuvatuista eläimistä, runoliuskoista tai japanilaiseen kertomusperinteeseen liittyvistä hahmoista. Koreassa pakkaan kuuluu erilaisia jokerikortteja, mutta japanilaisessa pakoissa niitä ei ole.

Kuukausi Kukka Kortit Kuvat
Tammikuu Matsu (松, mänty) Kaksi pohjasakkaa (1 piste), yksi runoliuska (5 pistettä) ja yksi kirkas: kurki ja aurinko (20 pistettä)
Helmikuu Ume (梅, luumu) kaksi pohjasakkaa (1 piste), yksi runoliuska (5 pistettä) ja yksi eläin: varpunen oksalla (10 pistettä)
Maaliskuu Sakura (桜, kirsikka) kaksi pohjasakkaa (1 piste), yksi runoliuska (5 pistettä) ja yksi kirkas: kukkamaisema (20 pistettä)
Huhtikuu Fuji (藤, wisteria) kaksi pohjasakkaa (1 piste), yksi runoliuska (5 pistettä) yksi eläin: käki (10 pistettä)
Toukokuu Ayame (菖蒲, iris) kaksi pohjasakkaa (1 point), yksi runoliuska (5 pistettä) yksi eläin: iris ja silta (10 pistettä)
Kesäkuu Botan (牡丹, pioni) kaksi pohjasakkaa (1 piste), yksi runoliuska (5 pistettä) yksi eläin: perhoset (10 pistettä)
Heinäkuu Hagi (萩, pujo) kaksi pohjasakkaa (1 piste), yksi runoliuska (5 pistettä) yksi eläin: villisika (10 pistettä)
Elokuu Susuki (薄, elefanttiheinä) kaksi pohjasakkaa (1 piste), yksi eläin: hanhet (10 pistettä), ja yksi kirkas kuu (20 pistettä)
Syyskuu Kiku (菊, krysanteemi) kaksi pohjasakkaa (1 piste), yksi runoliuska (5 pistettä) ja yksi eläin: sakekuppi (10 pistettä)
Lokakuu Momiji (紅葉, vaahtera) kaksi pohjasakkaa (1 piste), yksi runoliuska (5 pistettä) ja yksi eläin: peura (10 pistettä)
Marraskuu Yanagi (柳, paju) yksi runoliuska (5 pistettä), yksi eläin: pääsky (10 pistettä), Ono no Michikaze (runoilija) ja sammakko (20 pistettä), ukkonen (1 piste)
Joulukuu Kiri (桐, paulownia eli keisaripuu) kolme pohjasakkaa (1 piste, yksi kaksivärinen), ja yksi kirkas: fenix (20 pistettä)
  • Koi Koi
  • Go stop / Godori
  • Sakura
  • Hachi Hachi
  • Mushi
  • Hana Awase

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]