Hacklin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oy Hacklin Ltd
Hacklin logo.jpg
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1908
Perustaja Werner Hacklin
Toimitusjohtaja Björn Palm
Kotipaikka Pori
Toimiala logistiikka
Liikevaihto 53,0 milj. € (tilikausi 2011/2012) [1]
Henkilöstö 240
Kotisivu Oy Hacklin Ltd

Oy Hacklin Ltd on suomalainen logistiikka-alan konserni.

Vuonna 1908 perustetun perheyhtiön päätoimipaikka on Pori. Lisäksi Hacklinilla on toimipisteet kuudella muulla paikkakunnalla Suomessa. Ulkomaiset tytäryhtiöt toimivat Hampurissa, Moskovassa ja Pietarissa. Keväällä 2012 perustettiin uusi tytäryhtiö Aasian markkinoita varten Hongkongiin ja Shanghaihin.

Hacklin on erikoistunut satamien ahtaus- ja huolintapalveluihin sekä merikuljetuksiin. Yhtiöllä on oma aikarahdattu laivalinja välillä PoriHampuri. Hacklin hoitaa myös maantie-, rautatie- ja lentokuljetuksia.

Henkilökuntaa konsernilla on 240, joista 160 työskentelee Porissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hacklinin perustivat vuonna 1908 porilaiset veljekset Emil ja Werner Hacklin nimellä Stufverifirma Bröder Hacklin (Laivantäyttämisliike Veljekset Hacklin). Yritys toimi aluksi Reposaaren satamassa. Vuonna 1913 Werner Hackilin perusti lisäksi oman laivanselvitysliikkeen Skeppsagentur O.W. Hacklin & Co.. Emilin kuoltua vuonna 1918 siirtyi myös Veljekset Hacklin kokonaan Wernerin omistukseen.

1920- ja 1930-luvuilla Hacklin alkoi harjoittaa myös laivanvarustamista. Yhtiön alukset tunnisti H-loppuisista nimistä ja kirjain oli myös isolla maalattuna sen höyrylaivojen savupiippuihin. 1950-luvulla laivanvarustamotoiminta supistui nopeasti. Hacklin luopui laivoistaan yhtä lukuun ottamatta vuosikymmenen loppuun mennessä. Viimeinen, m/s Otto H, myytiin romutettavaksi v. 1959.

Hacklinin linjalaiva MS Klenoden Porin Mäntyluodon satamassa.

1950-luvulla Hacklin alkoi myös panostaa Porin satamaan tulevien rautatiekuljetusten käsittelyyn. Lisäksi yhtiö laajensi toimintaansa Porin ulkopuolelle perustamalla Haminan satamaan kaksi ahtausliikettä. Hacklin osti myös aikaisemmin Viipurissa toimineen Viipurin Hiili ja Koksi Oy:n sekä Helsingissä ja Haminassa toimineen ahtausliikkeen John Dahlberg Ab:n.

Porin satamaliikenteen käsittelyä hallinnut Hacklin sai 1960-luvulla kilpailijakseen John Nurminen Oy:n sekä Oy Huolintakeskus Ab:n. Tämän vuoksi yhtiö jatkoi jälleen laajenemistaan Porin ulkopuolelle. Vuosikymmenen lopussa se aloitti toiminnan Uudenkaupungin satamassa ja sai hoitaakseen muun muassa kaikki vastaperustetun Saab-Valmetin autotehtaan kuljetukset. Hacklin toimi myös Rauman satamassa lyhyen aikaa 1980-luvulla.

Vuonna 1980 kaikki Hacklin-yhtiöt koottiin kahteen konserniin. 1990-luvun alussa molemmat yhdistettiin Oy Hacklin Ltd -nimen alle.

2000-luvulla Hacklin on laajentanut toimintaansa merkittävästi erilaisilla yhtiökaupoilla. Se on hankkinut omistukseensa Suomen ja Venäjän välistä liikennettä Haminassa hoitavan Oy Hamiko Agency Ltd:n. Muita yrityskauppoja on tehty Kokkolan ja Kotkan satamissa toimineista yrityksistä. Vuonna 2010 Hacklin osti kaksi helsinkiläistä logistiikka-alan yritystä, joista toinen oli Venäjän ja lähialueiden rautatiehuolintaa harjoittava Alfatrans Oy.

Konsernin yhtiöt ja toimipaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Oy Hacklin Ltd (Pori)
 • Oy Hacklin Probulk Ltd (Pori)
 • Oy Hacklin Seatrans Ltd (Pori)
 • Oy Hacklin Hamiko Ltd (Hamina, Helsinki, Kotka)
 • Oy Hacklin Logistics Ltd (Helsinki, Tampere, Turku)
 • Oy Hacklin Bulk Service Ltd (Kokkola)
 • Oy Hacklin Bulk Boys Ltd (Kotka)
 • Hacklin Deutschland GmbH (Hampuri)
 • OOO Hacklin Hamiko (Moskova)
 • OOO Hamiko CIS (Pietari)
 • Hacklin China Limited (Hongkong ja Shanghai)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]