H’aitarma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
H’aitarma
Qaytarma
Ohjaaja Ah’tem Seitablajev
Käsikirjoittaja Mykola Rybalka
Perustuu Krimin tataarien karkottaminen ja Amet-han Sultan
Tuottaja Lenur İslamov[1]
Kuvaaja Volodymyr Iavnov[1]
Pääosat Ah’tem Seitablajev
Oleksi Horbunov
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ukraina
Tuotantoyhtiö ATR
Ensi-ilta 2013
Kesto 90 min.
Alkuperäiskieli venäjä, krimintataari
Budjetti 1 500 000 USD
Aiheesta muualla
IMDb

H’aitarma (krimintat. Qaytarma, suom. "kotiinpaluu") on ukrainalainen vuonna 2013 ensi-iltansa saanut historiallinen draamaelokuva, joka kertoo Krimin tataareita vuonna 1944 kohdanneesta karkotuksesta ja keskittyy koelentäjän ja kaksinkertaisen Neuvostoliiton sankarin Amet-han Sultanin näkökulmaan tapahtumista. Elokuvan on ohjannut Ah’tem Seitablajev ja käsikirjoittanut Mykola Rybalka.[1]

Elokuva on ensimmäinen täyspitkä elokuva, jossa käytetään krimintataaria.[2][3]

Tuotanto ja julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan kuvaukset aloitettiin Krimillä vuonna 2012 ja kestivät puoli vuotta. Sen budjetti oli 1,5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, ja suurin osa näyttelijöistä oli amatöörejä. Merkittävä osa joukkokohtausten näyttelijöistä oli henkilöitä, joilla oli omia kokemuksia karkotuksesta.[4][5]

Elokuvan rahoitus tuli ATR-televisiokanavan omistavalta Lenur İslamovilta. Elokuvan ensi-ilta oli 18. toukokuuta, Krimin tataarien karkottamisen muistopäivänä, ja tilaisuuteen osallistuivat Amet-han Sultanin pojantytär Veronika sekä useiden maiden suurlähettiläitä.[6] Simferopolilainen elokuvateatteri arvioi, että ensimmäisen viikon aikana elokuvaa kävi katsomassa 6 000 ihmistä, ja teatterin piti järjestää lisänäytöksiä.[7]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan alku sijoittuu 9. toukokuuta 1944, jolloin natsi-Saksa oli jo saatu suurimmaksi osaksi peräntymään Krimiltä. Luftwaffenin hyökätessä Amet-han Sultan yhdessä muiden lentäjien kanssa onnistuu voittamaan nämä, mutta Sultan tekee pakkolaskun ja pyrkii pelastamaan toverinsa, mutta turhaan. Viikkoa myöhemmin Amet-han saa seurakseen Vladimirin ja François'n, jotka tämä ottaa mukaansa Alupkaan päästyään kolmeksi päiväksi lomille. Krimin tataarien pidätyksestä on jo tehty päätös, mutta Amet-han ehtii lähtemään kotiin ennen kuin hänen esimiehensä kerkiävät estämään tämän.

Kotikylässään Alupkassa Sultanin sukulaiset ja naapurit ovat iloisia nähdessään tämän vielä hengissä ja kerääntyvät isolla joukolla juhlimaan tätä. Sultan saa myös äidiltään hunnun, jonka Feride-niminen nuori nainen, josta Amet-han on kiinnostunut, jätti tälle. Samaan aikaan NKVD:n joukot lähestyvät kylää. Neuvostoviranomaiset ovat jo etukäteen käyneet kylässä tekemässä väestönlaskentaa selvittääkseen, missä taloissa Krimin tataarit asuvat.

Sultanin ja tämän ystävien kunniaksi järjestetty juhla on juhlittu ja yön laskeuduttua NKVD:n joukot tunkeutuvat taloihin ja alkavat pidättämään Krimin tataareita, jotka ovat hämmentyneitä kuullessaan, että heidät on julistettu valtionvihollisiksi. Amet-han ei voi käsittää tätä, koska esim. hän on Neuvostoliiton sankari. Hän tappelee yhdessä Vladimirin ja François'n kanssa vastaan ja onnistuu livahtamaan vanhempiensa kanssa kaoottisesta Alupkasta. Amet-han haluaa saada selvityksen tilanteesta suoraan kenraali Vasiljevilta, joka kuitenkin selittää määräyksen olevan määräys ja pyrkii ampumaan Amet-hanin niskuroimisesta. Tämä onnistuu kuitenkin pakenemaan majuri Krotovin avulla. Amet-han haluaa varmistaa, että Feride on turvassa.

Alupkalaiset ajetaan autoilla Bah’tšysaraihin yhdessä muiden lähialueen Krimin tataarien kanssa ja nämä pakotetaan karjavauhuihin, jotka vievät nämä Keski-Aasiaan. Osa Krimin tataareista vastustaa tätä ja ilmoittaa mielummin haluavansa kuolla saman tien, mihin NKVD vastaa myöntävästi teloittamalla nämä. Elokuva päättyy siihen Amet-han saapuu juosten juna-asemalle, mutta liian myöhään: junat ovat jo lähteneet ja laitureilla pyörii enää vain yksittäisiä NKVD:n miehiä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ah’tem Seitablajev  Amet-han Sultan 
 Oleksi Horbunov  majuri Krotov 
 Valerij Šytovalov  Amet-hanin isä 
 Usnije H’alilova  Amet-hanin äiti 
 Juryi Tsurylo  kenraali Vasiljev 
 Andri Saminin  Vladimir Noriškin 
 Andri Mostrenko  François de Joffre 
 Dmytro Suržykov  kapteeni Trunin 
 Guram Bablišvili  Martik 
 Dinara Avaz  Feride 
 Lesja Samajeva  Nadja 

Lähde:[1]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyiv Post piti elokuvaa menestyksenä, joka kaikkien historiaelokuvista kiinnostuneiden tulisi nähdä.[3]

Venäjän Simferopolin konsuli Vladimir Andrejev puolusti Stalinin määräämää Krimin tataarien karkotusta sanomalla, että karkotukseen johti näiden "joukkopetturuus". Andrejev kertoi myös, ettei ole nähnyt elokuvaa mutta väitti kuitenkin tietävänsä sen "vääristävän totuutta suuresta isänmaallisesta sodasta", koska se oli Krimin tataarin tekemä. Kommenttien seurauksena noin 300 Krimin tataaria kerääntyi osoittamaan mieltään konsulaation eteen ja vaati Andrejevin eroa. Ukrainan viranomaiset tuomitsivat Andrejevin kommentit, ja myöhemmin näin teki myös Venäjän Kiovan-suurlähetystö. Tämän jälkeen Andrejev erosi, mutta sanoi, ettei katunut mitään.[8][9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d HAYTARMA. Film directed by Akhtem Seitablaiev (lopputekstit) Permanent Representation of Ukraine to the CE. 17.5.2020. Viitattu 7.3.2024. (venäjäksi)
  2. Feature film “Haytarma” (2013) Tamirlar. 2024. Viitattu 3.3.2024. (englanniksi)
  3. a b Grytsenko, Oksana: ‘Haytarma’, the first Crimean Tatar movie, is a must-see for history enthusiasts Kyiv Post. 8.7.2013. Viitattu 3.3.2024. (englanniksi)
  4. Shandra, Alya: Haytarma: the film about Stalin's deportation of the Crimean Tatars Russia doesn't want you to see Euromaidan Press. 18.5.2017. Viitattu 3.3.2024. (englanniksi)
  5. Production news: Haytarma 5.10.2012. Ukrainian Film Office. Viitattu 3.3.2024. (englanniksi)
  6. Haytarma is film for Crimean Tatars QHA. 15.5.2013. Arkistoitu 2013. Viitattu 3.3.2024. (englanniksi)
  7. Haytarma movie creates stir QHA. 4.6.2013. Arkistoitu 2013. Viitattu 3.3.2024. (englanniksi)
  8. Crimean Tatars Protest Against Offensive Remarks From Russian Consul Religious Information Service of Ukraine. 24.5.2013. Viitattu 3.3.2024. (englanniksi)
  9. Russian Consul General to Crimea Resigns Following Offensive Comments About Crimean Tatar Deportation Jamestown. Viitattu 3.3.2024. (englanniksi)