Hämähäkkitontti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Network-ympäristötaideteos hämähäkkitontin tunnelin suulla

Hämähäkkitontti on Turun kaupungin III kaupunginosassa sijaitseva tontti, jonka alaosa on pysäköintialuetta ja yläosa kallioista Samppalinnanpuistoaluetta. Tontti sijaitsee Aurajoen rannalla Itäisen rantakadun, Samppalinnan maauimalan ja Turun kaupunginteatterin välissä.

Nimi ja hämähäkinverkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tontti on saanut nimensä kallioon louhitun luolan suuaukossa sijaitsevasta Network-ympäristötaideteoksesta, joka muistuttaa hämähäkinverkkoa. Taideteoksen on suunnitellut ja tehnyt kaupungilla työskennellyt arkkitehti Outi Sarjakoski vuonna 1995. Verkko toteutettiin yritysten tuella ja se on tehty polyesterköydestä. [1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tontti on yksi harvoista keskusta-alueen jokirannassa olevista rakentamattomista rakennuspaikoista, joten siihen on suunniteltu lukuisia hankkeita, jotka eivät ole toteutuneet. Alun perin tontille suunniteltiin rakennettavaksi uusi rakennus Turun yliopiston kirjaston käyttöön Hotelli Phoenixissa sijaitsevien käytyä pieniksi. Kirjastoa varten kallioon louhittiin vuoden 1946 lopulta vuoteen 1948 asti tunnelia, joka on edelleen näkyvillä. Sen jälkeen tonttia on ainakin 1970-luvulta lähtien käytetty pysäköintialueena. [2] Vuonna 2020 tontille rakennettiin koronaviruspandemian asettamien rajoitusten vuoksi iso terassi, jossa voitiin järjestää mm. musiikkitapahtumia ulkotiloissa.[3]

1970-luvulla paikalle suunniteltiin väestösuojaa. 1980-luvulla Suomen Pankki järjesti tontille rakennettavasta sivukonttorista arkkitehtuurikilpailun. Myöhemmin paikalle suunniteltiin myös Turun kaupunginkirjaston pääkirjastoa ja Turun konserttitalon korvaavaa musiikkitaloa mm. Turku 2011-kulttuuripääkaupunkivuotta varten sekä 2010-luvun loppupuolella.[2] Pääkirjasto rakennettiin kuitenkin vanhan viereen Linnankadulle, ja Turun musiikkitalo Fuuga nousee Itsenäisyydenaukiolle kaupunginteatterin toiselle puolelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Outi kutoi verkon luolan suulle Turun Sanomat. Arkistoitu 27.4.2019. Viitattu 29.11.2020.
  2. a b Hämähäkkitontin kirous vihdoin raukeamassa? Aamuset. Viitattu 29.11.2020.
  3. Hämähäkki viimeistelee Turun jättiterassit, lisämaustetta tuo Logomon Terassikesä Turun Sanomat. Arkistoitu 8.8.2020. Viitattu 29.11.2020.