Grizzly Man

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grizzly Man
Ohjaaja Werner Herzog
Käsikirjoittaja Werner Herzog
Tuottaja Erik Nelson
Kevin Beggs
Billy Campbell
Phil Fairclough
Andrea Meditch
Tom Ortenberg
Jewel Palovak
Säveltäjä Richard Thompson
Kuvaaja Peter Zeitlinger
Leikkaaja Joe Bini
Pääosat Timothy Treadwell
Werner Herzog
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Lions Gate Films (presents)
Discovery Docs (presents)
Real Big Production
Ensi-ilta 12. elokuuta 2005
Kesto 100 min.
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Grizzly Man on Werner Herzogin ohjaama yhdysvaltalainen dokumenttielokuva vuodelta 2005. Elokuva kertoo harmaakarhuharrastaja Timothy Treadwellin elämästä ja kuolemasta. Kuvamateriaali koostuu Treadwellin harmaakarhujen parissa kuvaamista otoksista ja Herzogin tekemistä Treadwellin tuttavapiirin haastatteluista. Elokuvan tuotti Discovery Channelin dokumenttijaos Discovery Docs yhdessä Lions Gate Entertainmentin kanssa. Musiikin elokuvaan sävelsi brittiläinen laulaja-laulunkirjoittaja, kitaristi Richard Thompson.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Timothy Treadwell vietti 13 kesää Katmain kansallispuisto- ja luonnonsuojelualueella Alaskassa. Ajan mittaan hän alkoi kokea puiston harmaakarhujen luottavan häneen: ne sallivat hänen lähestyä niitä ja jopa koskettaa niitä. Puistoviranomaiset varoittivat Treadwellia useaan otteeseen hänen puuhiensa vaarallisuudesta. Deb Ligget, Katmain ja Lake Clarkin kansallispuistojen johtava valvoja kertoi Anchorage Daily Newsille vuonna 2001 pitävänsä Treadwellin toimia parhaimmillaankin ajattelemattomina. "Pahimmillaan se voi olla vaarallista. Timothyn riskialtis käyttäytyminen voi viime kädessä asettaa muut puiston vieraat ja karhut vaaroille alttiiksi." Treadwell filmasi kokemuksensa ja käytti kuvaamaansa aineistoa valistustyössään, joka käsitteli Pohjois-Amerikan karhujen kohtaamia vaikeuksia. Vuonna 2003, kolmannentoista puistossa viettämänsä kesän lopussa Treadwell ja hänen tyttöystävänsä Amie Huguenard joutuivat karhun hyökkäyksen kohteeksi. Karhu tappoi heidät ja söi osia heidän ruumiistaan.

Elokuvan tuotannolle pyydettiin lupa Jewel Palovakilta, joka oli Treadwellin läheinen ystävä ja tämän kanssa Grizzly People -järjestön perustajia. Treadwellin kuoleman jälkeen Palovak jäi yksinään johtamaan järjestöä. Hänen hallussaan on myös kaikki Treadwellin karhuista kuvaama aineisto, jota on kaikkiaan 100 tuntia. Palovak oli tuntenut Treadwellin vuodesta 1985 asti ja koki olevansa vastuussa tämän jättämästä perinnöstä. Hän oli usein keskustellut Treadwellin kanssa tämän videoarkistosta. Hänen mukaansa "Timothy oli hyvin dramaattinen", ja hän on siteerannut Treadwellia: "Jos minä kuolen, jos minulle sattuu jotakin, tee se elokuva. Tee se. Näytä niille."

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Grizzly Man  –  Käännös en-wikipedian artikkelista.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.