Griselda Blanco

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Griselda Blancon pidätyskuva vuodelta 1997.

Griselda Blanco oli kolumbialainen huumeparoni ja Miamin huumemyynin uranuurtaja 1970-luvulla ja 1980-luvun alussa.

1970-luvun puolessavälissä Blanco ja hänen toinen aviomiehensä Alberto Bravo muuttivat Yhdysvaltojen Queensiin. Siellä he perustivat laajan kokaiinibisneksen, ja huhtikuussa 1975 Blanco sai 30 tukijansa kanssa liittovaltion syytteen huumeiden salakuljetuksesta. Ennen pidätystään Blanco pakeni Kolumbiaan, mutta palasi Miamiin 1970-luvun lopussa.

Miamin huumesodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blancon paluu Kolumbiasta Yhdysvaltoihin oli Miamin huumesotien alku. Kokaiinin salakuljettajien välinen väkivaltainen konflikti aiheutti 1980-luvulla Miamissa rikosaallon. Viranomaiset yrittivät lopettaa kokaiinitulvan Miamiin, ja perustettiin CENTAC 26 (Centra, Tactical Unit).

Blanco oli osallinen väkivaltaan Miamin huumesotien aikana, jotka tunnetaan myös nimellä Cocaine Cowboy Wars. Sodat jatkuivat 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa. Miami oli rikollisten vallassa, pää-asiassa Blancon operaatioiden takia. Hänen jakeluverkostonsa, kattoi koko Yhdysvallat ja tuotti 80 000 000 Yhdysvaltain dollaria kuukaudessa. Blancon väkivaltaisuuden vuoksi hänen kohdistui 1984 useita salamurhayrityksiä.

Pidätys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DEA agentit pidättivät 1985 Blancon, ja hänet tuomittiin yli vuosikymmeneksi vankilaan, jossa hän jatkoi tuloksekkaasti kokaiinibisnestään. Hän vapautui 2004, ja hänet karkoitettiin Medelíiniin.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blanco kuoli 69-vuotiaana 3. syyskuuta 2012 kotikaupungissaan Medelinissä moottoripyörää ajaneiden ampujien luoteihin. Kolumbian tiedotusväineiden mukaan kaksi moottoripyörällä liikkellä olutta miestä olivat pysäyttäneet lihakaupasta tulleen Blancon ja ampuneet tätä kahdesti päähän.