Gomeranikiviuhko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gomeranikiviuhko
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Lyijykukkakasvit Plumbaginaceae
Alaheimo: Limonioideae
Suku: Ikiviuhkot Limonium
Laji: redivivum
Kaksiosainen nimi

Limonium redivivum
(Svent.) Kunkel & Sunding

Muunnokset
  • Limonium redivivum var. pilosum
  • Limonium redivivum var. redivivum
Katso myös

  Gomeranikiviuhko Wikispeciesissä
  Gomeranikiviuhko Commonsissa

Gomeranikiviuhko (Limonium redivivum) on lyijykukkakasvien (Plumbaginaceae) heimoon, ikiviuhkojen (Limonium) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on Kanariansaarilla La Gomeran saarella endeemisenä kasvava kasvilaji.

Gomeranikiviuhko on puuvartinen varpu, jonka lehdet johteisia ja soikeita. Kukinto on huiskilomainen. Kukkien verhiöt ovat kaljuja sekä sinertäviä ja teriöt valkoisia. Laji kukkii sekä tuottaa hedelmiä keväällä tai kesällä. Kukat ovat kaksineuvoisia, mutta kukkien kahtalainen ulkonäkö viitannee kasvin todennäköisesti tarvitsevan ristipölytyksen. Monet ikiviuhkolajit voivat kuitenkin lisääntyä apomiktisesti, mutta tämän lajin osalta sitä ei ole tutkittu. Gomeranikiviuhko lisääntyy siemenistä, ja siemenet ovat ulkomuodoltaan soikeita.

Gomeranikiviuhko kasvaa kallioilla paikoissa, joihin on kertynyt hieman humuspitoista maata. Se kasvaa yhdessä eri mehipuulajien, Sonchus ortunoi -valvattilajin, gomeranmerikaalin (Crambe gomerae) sekä muiden vastaavantyyppisessä ympäristössä kasvavien lajien kanssa. Gomeranikiviuhko kasvaa pieninä populaatioina La Gomeran saaren kaakkois- ja lounaisosissa. Laji on luokiteltu Espanjassa erittäin uhanalaiseksi ja etenkin Aguajilvan populaatiot vaikuttavat pienentyneen laidunnuksen myötä. Laidunnus onkin lajin merkittävin uhkatekijä, minkä lisäksi lajia saattaa uhata risteytymisriski jonkin lähilajin kanssa niillä alueilla, joilla viljellään muita ikiviuhkoja koristekasveina lähellä gomeranikiviuhkon kasvupaikkoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Atlas y Libro Rojo de la Flora Vascular Amenazada de España (s. 762–763): Limonium redivivum (Arkistoitu – Internet Archive) (espanjaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]