Gol

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lentoyhtiötä. Gol on myös paikkakunta Norjassa.
Gol Transportes Aéreos
Gol airlines logo.png
IATA: G3 – ICAO: GLO
Kutsukoodi Gol
Perustettu 2000
Laivaston koko 121
Kohteiden määrä 52
Kotipaikka São Paulo, Brasilia
Kanta-asiakasohjelma ei ole
Allianssi ei ole
GOL Transportes Aéreos B737-76N (PR-GOH).jpg

Gol on brasilialainen halpalentoyhtiö, joka on haastanut perinteisistä kilpailijoista erityisesti Varigin, VASPin (meni konkurssiin keväällä 2005) ja Transbrasilin (konkurssiin 2003). Yhtiö keskittyy erityisesti maan sisäisiin lentoihin, tosin reittivalikoimaan kuuluu myös muun muassa Buenos Aires, Bolivian Santa Cruz de la Sierra sekä Paraguayn Asunción. Yhtiön palvelukonsepti on halpalentoyhtiöistä poikkeava, sillä esimerkiksi ruoka- ja juomatarjoilu on ilmainen. Yhtiön markkinaosuus on 37 % Brasilian sisäisistä lennoista ja 11 % ulkomaanlennoista tehden Golista TAM Linhas Aéreasin jälkeen maan toiseksi suurimman lentoyhtiön.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentoyhtiö perustettiin vuonna 2000 ja se aloitti toimintansa 15. tammikuuta 2001. Golin edulliset hinnat ovat muuttaneet olennaisesti Brasilian sisäistä lentomatkustamista. Vuoteen 2004 mennessä Gol on kuljettanut 11 600 000 matkustajaa ja saavuttanut 20 % markkinaosuuden Brasilian lentomarkkinoista. 24. heinäkuuta 2004 Gol aloitti samanaikaisesti listautumisen São Paulon ja New Yorkin pörsseihin. Nykyään sen omistajia ovat AeroPar Participacoes (77 %), Venture (17,6 %) ja American International Group (5,4%) sekä 7 250 työtekijää. Golin arvonnousu on nostanut Constantino-perheen Forbesin vuoden 2005 miljardöörilistalle.

Kohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gol lentää seuraaviin kaupunkeihin Brasiliassa (toukokuussa 2006): Belém, Belo Horizonte, Boa Vista, Brasília, Campinas, Campina Grande, Campo Grande, Caxias do Sul, Cuiabá, Curitiba, Florianópolis, Fortaleza, Goiânia, Iguassun putoukset , Joinville, Londrina, Macapá, Maceió, Manaus, Maringá, Natal, Navegantes, Palmas, Petrolina, Porto Alegre, Porto Seguro, Porto Velho, Recife, Ribeirão Preto, Rio Branco, Rio de Janeiro, Salvador, Santarém, São Luís, São Paulo, Teresina, Uberlândia ja Vitória. Ulkomaanlentoja yhtiöllä on Asuncióniin, Buenos Airesiin, Córdobaan, Limaan, Montevideoon, Panama Cityyn (Code-share sopimus Copa Airlinesin kanssa), Rosarioon sekä Santa Cruz de la Sierraan.

Tunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laivasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laivastoon kuuluu toukokuussa 2019 121 konetta ja näiden keski-ikä on 10 vuotta.[1]

Onnettomuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gol Transportes Aéreosin lento 1907 29. syyskuuta 2006 syöksyi maahan Mato Grosson alueella Brasiliassa. Onnettomuudessa kuoli 148 matkustajaa ja 6 miehistön jäsentä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. GOL Transportes Aéreos Fleet Details and History www.planespotters.net. Viitattu 10.5.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.