Pikkusorsimo

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Glyceria declinata)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pikkusorsimo
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Yläkaari: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Sorsimot Glyceria
Laji: declinata
Kaksiosainen nimi

Glyceria declinata
Bréb.

Katso myös

  Pikkusorsimo Wikispeciesissä
  Pikkusorsimo Commonsissa

Pikkusorsimo (Glyceria declinata) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon, sorsimoiden (Glyceria) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ja yleisesti ottaen keskikokoinen heinälaji. Pikkusorsimo muistuttaa ojasorsimoa (Glyceria fluitans), mutta eroaa siitä lehtiensä värin sekä tähkylöidensä ulkohelpeiden ulkonäön perusteella.[1]

Pikkusorsimon varret voivat kasvaa noin puoli metriä pitkiksi, mutta jäävät usein lyhyemmiksi. Varret ovat kasvutavaltaan maanmyötäisiä tai kohenevia. Lehdet ovat sinivihreitä, noin puoli senttimetriä leveitä, melko lyhyitä ja kärjistään äkillisesti kapenevia. Lehtitupet ovat sileitä, ja kieleke on pitkä. Pikkusorsimon kukinto on noin 10–20 cm pitkä, enemmän tai vähemmän yksipuoleinen röyhy, jonka tähkylät painuvat yhteen kukinnan jälkeen. Röyhyn alimmassa nivelestä lähtee yleensä vain yksi tai kaksi röyhyn haaraa. Tähkylät ovat isoja sekä liereitä ja niissä on noin kymmenen kukkaa. Tähkylöiden ulkohelpeet ovat leveitä sekä tylppäkärkisiä ja kärjistään tyypillisesti hammaslaitaisia. Ulkohelpeiden suonien kärjet ovat tummia. Sisähelpeet ovat usein ulkohelpeitä pidempiä ja kärjistään tyypillisesti kaksikärkisiä. Pikkusorsimo kukkii kesä–heinäkuussa.[1]

Pikkusorsimo kasvaa kosteilla kasvupaikoilla, useimmiten ihmisvaikutteisella ja runsasravinteisella savimaalla, ojissa, laidunmailla, suonlaiteilla ja lammikoissa[1]. Pikkusorsimoa tavataan yleisesti eri puolilla Eurooppaa aivan pohjoisimpia ja itäisimpiä osia lukuun ottamatta[2]. Suomessa pikkusorsimoa on tavattu vain Helsingin seudulla 1990-luvulla[3]. Suomea lähimpänä pikkusorsimoa tavataan Etelä-Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa[2].

Pikkusorsimon tieteellisen nimen lajinimi (declinata) tulee latinan kielen sanasta declinare (suom. kaartua alas)[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Blågrönt mannagräs (Glyceria declinata) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 27.4.2018. (ruotsiksi)
  2. a b Den virtuella floran: Blågrönt mannagräs (Glyceria declinata) – Norra halvklotet Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 27.4.2018.
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Pikkusorsimo (Glyceria declinata) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 27.4.2018. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]